SERVIRA / Felhő hírek / BYOD – cloud-kockázatok

BYOD – cloud-kockázatok

Az egyre népszerűbb tendencia, a dolgozók saját eszközeinek használata a munkahelyen már eddig is felvetett pár biztonsági kérdést. Most viszont a felhő alapú applikációk fokozott veszélyt jelenthetnek a vállalati biztonságra.

BYOD, vagy más néven Bring your own device egyik hátulütőjére világított rá egy felmérés, amit olyan vállalkozásokban végeztek, ahol a dolgozók saját eszközeiket használják a munka során. Az eredmények rávilágítottak: előfordulhat, hogy jogosultság nélkül is bárki hozzáférhet bizonyos dokumentumokhoz.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A cloud alkalmazások és a mobil eszközök hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek a megkérdezett IT vezetők szerint. A szektor döntéshozótit kérdezték az USA-ban és Angliában és összesen 400-an válaszoltak a kérdésekre.

A felmérés, amit a személyazonosság-és hozzáférés-kezelési szolgáltató SailPoint felszólítására végeztek el, azzal az eredménnyel zárult, hogy a válaszadók 57%-a bevallotta, hogy már megtapasztalt valamilyen veszteséget a bizalmas információk tekintetében, míg 81 %-uk elismerte aggodalmát  a jelszavak és vállalati információk megosztásával kapcsolatban – ha az felhőn keresztül történik. A felmérés arra is rávilágított, hogy ugyan a legnagyobb vállalkozások is támogatják a saját eszközök használatát és a cloud technológiákat, de sajnos sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő biztonsági háttér kialakítására. Így tulajdonképpen saját magukat teszik ki a csalások és visszaélések veszélyének. Súlyosbítja a helyzetet, hogy csak a válaszadók 41%-a rendelkezik olyan megoldásokkal, amik lehetővé teszik, hogy a kritikus adatokat később automatikusan el lehessen távolítani a mobil eszközökről.

Kétség sem fér hozzá, hogy a cloud hatalmas népszerűségnek örvend a vállalati szektorban. Sőt, 2016-ra a létfontosságú alkalmazások jelentős része is a felhőből lesz elérhető. Ezért mindenféleképpen egy hatékonyabb és céltudatosabb cloud- és mobileszköz kezelést kell megvalósítani. A biztonság érdekében a vállalatoknak egy mindenre kiterjedő politikát és ellenőrzési rendszert kell kidolgozniuk – ami a felhőre és a mobil alkalmazásokra egyaránt kiterjed.

byod, cloud, felhő, iaas, vps, Bring your own device, biztonság, adat, USA, UK, SailPoint

 
Támogatott rendszereink