SERVIRA / Felhő hírek / VMware - stratégiai lépés a nyilvános felhő piacán?

VMware - stratégiai lépés a nyilvános felhő piacán?

A madarak csiripelték, pontosabban egy Twitter bejegyzésben (amit ugyan gyorsan eltávolítottak) olvashattunk róla, hogy a VMware változtat a nyilvános felhő stratégiáján.

A növekvő konkurencia ellenére (Microsoft, Citrix, Red Hat és az Oracle) még mindig a VMware dominál a szerver virtualizáció piacán. Ez a vezető pozíció kiterjedt a nyilvános felhőként ismert területre is, ahol a VMware évtizedes tapasztalatait felhasználva nem volt nehéz elismerést kivívni. A cég hírnevét köszönheti elsősorban az adminisztrátokkal kiépített erős kapcsolati rendszerének, illetve a jövőbe mutató technológiának, ami a VMware termékeit használó virtuális adatközpontok számán is megmutatkozik.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Ilyen háttérrel és ismertséggel hogyan állhat vesztésre mégis a VMware a nyilvános felhő piacán? Hogyan lehetséges, hogy az Amazon Web Services (AWS) egy kis futásra készteti a virtualizációban oly tapasztalt óriást? Úgy látszik ezek voltak a legnehezebb kérdések a február végén lezajlott VMware Partner Exchange eseménynek.

A VMware úgy látja, hogy a vállalati szférában elért eredményeik a nyilvános felhő területén is sikereket jósolnak nekik. A kérdés az, hogy ez a két terület, a nyilvános és a vállalati piac vajon ugyanabba az irányba tart-e? Néhány szakértő szerint a VMware-nek szükséges lenne újragondolni a nyilvános felhő megközelítését, érdemes lenne váltaniuk az infrastruktúrakezelésből a szolgáltatás irányába, rámutatva, hogy a vSphere jól végzi a dolgát a maga területén, de nem feltétlenül felel meg az új vállalati alkalmazások támasztotta elvárásoknak.

A Partner Exchange alatt elhangzottak alapján, a VMware szeretné ösztönözni partnereit, hogy a nyilvános felhő piacán is kiépítsék azt az elismerést, melyet már birtokolnak a vállalati megoldások területén.

Mi lesz a következő lépés a cég részéről, mellyel bebizonyítják, hogy tökéletesen alkalmazkodnak a különböző elvárásoknak a magán illetve a nyilvános felhő esetében is? Egyelőre nem tudni, hogy a VMware meddig hajlandó elmenni. Ha a múlt tapasztalatait vesszük alapul, akkor a VMware lehetővé teszi partnerei számára, hogy nyissanak az új piac felé, ezzel is növelve a cég digitális lábnyomát. Aztán, mikor szükségessé válik, közbelép, ás megteszi a szükséges lépéseket, ami a VMware jólétét szolgálja – még ha ez azt is jelenti, hogy konkurenciává válnak saját partnereik számára.

Jelenleg megközelítőleg 175 vCloud kompatibilis szolgáltató található a VMware listáján. Ha beleolvasunk a Partner Exchange alatt született hozzászólásokba, akkor láthatjuk, hogy mit tesznek (vagy inkább mit nem tesznek) a partner cégek, hogy megverjék az Amazon szolgáltatását.

Az első helyen álló csillogást megszokott VMware nehezen viseli a vereséget, de mindez hogyan is befolyásolja a nyilvános felhő piacát érintő terveiket? Létrehozzák a saját nyilvános felhő ajánlatukat, a partnereiket megverik az árversenyben, csak hogy szemtől szemben küzdjenek meg az Amazonnal, ezzel veszélyeztetve partnereikkel kialakított szövetségüket? A VMware-nek nagyon óvatosnak kell lennie következő lépésüknél, ha szeretnék megőrizni partneri kapcsolataikat.

Kérdés, hogy megteszik a kockázatos lépést, vagy nem?

A VMware vCloud média csapata elkotyogta Twitteren, hogy a cég tervei közt szerepel egy saját, nyilvános felhő alapú Infrastructure-as-a-sevice (IaaS) szolgáltatás. Több, mint 31000 követő láthatta a tweetet, mielőtt azt törölték, mely így szólt „a WMvare készül egy vCloud alapú nyilvános felhő szolgáltatással”.

Jelen pillanatban még nincs hivatalos álláspont a pletykás médiacsapat elszólásának sem megerősítésére, sem cáfolatára. Mindazonáltal a VMware partnerek árgus szemekkel figyelik a cég következő lépését a nyilvános felhő piacán.

 
Támogatott rendszereink