SERVIRA / Felhő hírek / Új Azure - többlépcsős azonosítás

Új Azure - többlépcsős azonosítás

Sean Michael Kerner, az eWEEK és az InternetNews.com vezető szerkesztője a felhők biztonsági faktorát a szolgáltatóktól teszi függővé. Természetesen a dolog több tényezős: sokszor a felhasználók miatt válik egy rendszer megbízhatatlanná. A Microsoft most biztonságosabb lehet, mint valaha.

A szolgáltatók, a vállalatok és természetesen a felhasználók közösen alakítják a felhő alapú megoldások biztonságát. A Microsoft esetében Kerner szerint a felhasználók a gyenge láncszem. Sokszor megesik például a felhasználónevekkel és a jelszavakkal való visszaélés, ami akár több millió felhasználót is érinthet.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Új Azure

A visszaélések miatt szükséges egyre több szakember szerint a kétlépcsős azonosítás bevezetése, ami úgy tűnik a Microsoft Azure esetében jól kivitelezve valósulhat meg. A kétlépcsős azonosítás, szemben az eddigi felhasználónév – jelszó kombinációval, más tényezőket is használ a felhasználók azonosítására. Ennek köszönhetően a gyenge jelszavak, vagy a jelszó adatbázis feltörése, sem juttatja feltétlenül illegális kezekbe a gondosan őrzött információkat.

A Microsoft szeptember 26-án jelentette be az új Azure forgalomba kerülését, amely három féle módon teszi elérhetővé a többlépcsős azonosítási rendszert. Az egyik lehetőség egy külön alkalmazás használata, ebben az esetben ez generálja a második lépcsőjét az azonosításnak. A másik elérhető lehetőség a szöveges üzenetre (SMS-re) épít: a felhasználó mobiltelefonjára érkező üzenet adná a második számú ellenőrzési pontot. A harmadik lehetőség szerint pedig egy automatizált telefonhívás adna arra biztosítékot, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá információkhoz.

Kerner szerint a jelszavas megoldásokkal az a probléma, hogy még akkor is csak esetleges lehet a védelmük, ha második lépcsőnek be van építve egy szintén jelszavas azonosítási forma. A Windows Azure új hitelesítési rendszerének köszönhetően lehetősége nyílik a felhő rendszergazdájának arra, hogy a kéttényezős azonosítást a felhő alapú alkalmazásokra is érvényessé tehesse. Az új szolgáltatás azonban nem ingyenes: a Microsoft különböző tarifacsomagokat kínál a felhasználóknak.

Microsoft, Azure, felhő, iaas, VPS, cloud, felhasználónév, jelszó, többlépcsős azonosítás, azonosítás, adatvesztés elkerülése, Sean Michael Kerner, eWEEK, InternetNews.com

 
Támogatott rendszereink