SERVIRA / Felhő hírek / A vállaltok felhőbe költözésének margójára

A vállaltok felhőbe költözésének margójára

Egyre több vállalat bízza kényes adatait is a felhők világára, ezzel egy időben pedig egyre gyakrabban kerül szóba a biztonság kérdése. A Poneman Intézet egy tanulmány keretében közölt adatokat arról, hogy mennyire bíznak a vállalati vezetők a felhőben.

A vizsgálatokat hét országban végezték: az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában, Franciaországban, Németországban, Japánban valamint Angliában. A Poneman Intézet szerint a megkérdezett vállalatok több mint fele (53 %), ami az üzleti és az informatikai vezetők közül 4205 főt jelent, küldött már bizalmas információkat a felhőbe.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


További 31% a kitöltők közül azt nyilatkozta, hogy az elkövetkezendő két éven belül tervezik a felhő igénybevételét. Ami viszont még ennél is érdekesebb, az az, hogy 35 % szerint a biztonsággal kapcsolatos tényezőkkel nem voltak megelégedve a kipróbálás után. Richard Moulds a Thales e-Security stratégiai osztályának alelnöke szerint időszerű lenne, ha a vállalatok valós veszélyként kezelnék a nyilvános felhőben lévő kényes adataiknak biztonságát, még akkor is, ha a legtöbb szolgáltató lépéseket tett a titkosítás felé.

Ha egy adat elhagyja az iroda épületét, akkor a vállalatoknak csak kevés rálátása van arra, hogy hogyan is zajlik azok titkosítása. A kisebb cégeknek még nagyobb okuk van az aggodalomra, mivel olyan szervereken tárolhatják az adataikat, amik több ügyfelet is kiszolgálnak.

internet, felhő, cloud, adatvédelem, data security, data protection, titkosítás, encrypton, iaas, vps

Mit tehetnek tehát a kisvállakozók?

A kisebb vállalatok nem engedhetik meg maguknak az olyan magas szintű szolgáltatásokat, mint amilyet mondjuk a Thalus kínál, ennek ellenére különböző alkalmazások használatával vagy tárhely szolgáltatásokkal foglalkozó cégek igénybe vételével meggyőződhetnek információik biztonságáról.

Az adatok titkosítása több helyen is megvalósulhat, a kevésbé érzékeny adatok kódolására talán kevesebbet költenek a vállalatok. Szakemberek azt is javasolják, hogy amennyiben egy vállalt felhőben tárolja az adatait más szolgáltatót bízzon meg a biztonsági kérdések intézésével.

 
Támogatott rendszereink