SERVIRA / Felhő hírek / A kínai Milkyway-2 a legjobb szupercomputer

A kínai Milkyway-2 a legjobb szupercomputer

Hétfőn Németországban mutatták be a Milkyway-2-t. A kínai fejlesztésű csodagép jelenleg a Top500-as listán vezető pozícióban van.

A június 17-én a németországi Leipzigben megrendezett Nemzetközi Supercomputing Konferencián (International Supercomputing Conference) mutatták be a Milkyway-2-t, ami a tavalyi nyerteshez képest majdnem kétszeres teljesítménnyel bír. A 2012-es év szupergépe Oak Ridge Titan-ja volt, ami idén így a második helyre kényszerült.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Az nyertes Tianhe-2 néven is ismert a Kínai Nemzeti Egyetem Védekezéstechnikai központja által kifejlesztett Milkyway-2 (Chinese National University of Defense Technology (NUDT)). Az új Tianhe-2 nyílt platformot biztosít a kutatási és az oktatási projektekhez egyaránt, üzembe helyezését pedig az év végére tervezik.

Több, mint 3 millió processzormag

És, hogy milyen specifikációkkal rendelkezik a Milkyway-2? 32,000 Intel Xeon E5-2600 v2 socketet, 48,000 Xeon Phi processzort, összesen 3,120,000 magot tudhat magáénak. Jelenleg ez a rendszer a legnagyobb megvalósulása az Intel Ivy Bridge és az Intel Phi processzoroknak. 

A Phi az Intel Integrated Core (MIC) megoldása a fokozott párhuzamos terhelés alatt lévő munkaállomásokra. Mindezeken túl 2013 szuperszámítógépe hatalmas memóriával is bír. Összesen 1404 petabájtnyi rendszermemória áll a rendelkezésre.

milkyway-2, server, szerver, supercomputer, szuperszámítógép, intel, xeon, phi, vps, felhő, cloud, iaas

Ekkora teljesítmény mellett több megoldandó kérdés is felmerül. Ilyen intenzív terhelés mellett különösen a hűtési folyamatok körültekintő kivitelezése fontos.

Még mindig az USA részesedése a legnagyobb

Kína Tianhe-2-je úgy tűnik elérte a csúcsot, de az Egyesült Államok még mindig vezető szerepet tölt be a Top500-as listán mivel 252 rendszert mutatott be. Emellett Európából összesen 112, Ázsiából pedig 119 gép érkezett.  A rendszerek 88%-a minimum hat magos processzort használ, a gyorsítók vagy a segédprocesszorok beépítéséről pedig egyre többen mondtak le: 39 esetben NVIDIA chippeket, 3-ban ATI Radeon valamint 11 rendszerben Intel Xeon Phi-t alkalmaztak a kivitelezők.

 
Támogatott rendszereink