SERVIRA / Felhő hírek / Okostelefonokban használt chipek vehetik át a szerver-processzorok feladatait

Okostelefonokban használt chipek vehetik át a szerver-processzorok feladatait

Ebben a hónapban a németországi Drezdában megrendezésre kerülő EDAworkshop13-on mutatták be a „Készen állnak-e mobil processzorok a HPC-re?” címet  viselő tanulmányukat a spanyol kutatók, amiben azt állították a Supercomputing Center munkatársai, hogy a történelem hamarosan megismétli önmagát.

A kevésbé drága chipek iránti kereslet hamar megugrott, azonban a magasabb teljesítményű rendszerekben általában drágább processzorokat használnak a mai napig.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Például 1993-ban a legjobb teljesítményű számítógépek listáján, a Top500-on főleg vektor alapú processzorral futó gépek szerepeltek. Az elmúlt évtizedben ezeknek a helyét vették át a kevésbé drága RISC processzorok, mint amilyen például az IBM Power chip. Ezután a gyártók az Intel Xeon és az AMD Opteron felé fordultak, amik ma már a listán szereplő gépek közül 400-ban megtalálhatóak.

A cél a wattonként elérhető teljesítmény maximalizálása

A Barcelona Supercomputing Center (BSC) célja, hogy létrehozzák a rendszer egy olyan prototípusát, ami segít a teljesítmény-per-watt arány javításán. A szervezetet a spanyol kormány mellett az Európai Unió is támogatja. A projekt keretén belül olyan szervereket építenek, amelyek az Nvidia négy magos, Tegra 3 nevű chipjén alapulnak.

A kutatók szerint a mai okostelefonokban és tabletekben megtalálható ARM processzorok sokkal hatékonyabban működnek egymagos teljesítményen, mint az Intel processzorok, valamint az ARM chipek produktívabbnak bizonyultak a HPC környezetben. Jelenleg két ARM chip között húzódik a frontvonal: ezek a Nvidia Tegra 3 és a Samsung Exynos 5250.

server, intel, exynos, nvidia, tegra 3, arm, amd, opteron, xeon, szerver, felhő, cloud, iaas, vps

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az Exynos 5250 1,7-szer gyorsabbnak bizonyult a Tegra 3 egymagos teljesítményéhez képest.

A Hewlett-Packard nemrég indította el Moonshot szerverét, ami az Intel alacsony fogyasztású szerver chipjére épül, azonban a jövőben várhatóan a Calxeda és a Texas Instruments ARM processzorai kapnak majd helyet a szerverekben. A Dell is megtervezte saját ARM alapú szerverének prototípusát, valamint a cég céljai között szerepel az alacsony fogyasztású chipek használata a szuperszámítógépeknél.

ARM: még nem tökéletes, de rohamosan fejlődik

Az BSC munkatársai ugyanakkor rámutattak az ARM-ek sebezhetőségeire is. A mai ARM chipek 32-bitre vannak kalibrálva, valamint az is problémát jelenthez, hogy hiányoznak a hibajavítási technológiák, és, hogy nem a szokásos I / O interfészeket használják. De a kutatók szerint mire fellendül az ARM piac ezek a problémák megoldódnak, sőt a növekvő verseny még inkább leszoríthatja az árakat.

 
Támogatott rendszereink