SERVIRA / Felhő hírek / Támadás alatt az USA energiaszolgáltatói

Támadás alatt az USA energiaszolgáltatói

Az Egyesült Államok energiaellátásáért felelős közművek átvizsgálása után kiderült, hogy azok közül rengeteg állandó számítógépes támadásoknak van kitéve, mindeközben az a jogszabály, ami biztosítaná, hogy az állami szervek vegyék kézbe a hálózat biztonsági felügyeletét még ma sem életképesek.

Az amerikai villamosenergia-ellátó hálózat közel 300 millió ember kiszolgálásáért felel, mindezt teszi úgy, hogy meglehetősen nagy szabadságot élvez a kormányzati erőktől. 


Vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Naponta több tucat támadás

Egy nemrég nyilvánosságra hozott 35 oldalas jelentés szerint, amit két demokrata képviselő, Edward J. Markey és Henry A. Waxman készíttetett, naponta több tucat támadás éri a közműveket. Az elkészült tanulmányt kedden hozták nyilvánosságra és Az elektromos hálózat sebezhetősége címet kapta. A jelentés nagy port kavart, mivel rávilágított arra, hogy a hackerek károsíthatják Amerika egyes részeinek az elektromos hálózatait, valamint ténykedéseik nagyobb kimaradásokat okozhatnak, emiatt komoly gazdasági következményekkel is járhatnak. 

usa, united states of america, power plant, energia, közmű, ddos, támadás, hacker, cloud, felhő

A felmérést még januárban kezdték meg egy 150 önkormányzati kezelésben lévő elektromos közműnek kiküldött kérdéssorral. Ezek közül 112 szolgált értékelhető válaszokkal, de számtalan ponton ők sem közöltek részletes, mindenre kiterjedő válasszal. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy sok helyen napi szintű probléma a számítógépek ellen irányuló támadás, amiket könnyen és olcsón végre lehet hajtani, viszont nyomon követni már annál nehezebb őket. 

A hackerek komoly gazdasági károkat okoznak

A tanulmányt készítő képviselők tagjai a képviselőház Energia-és Kereskedelmi albizottságának, ami már a jelentés nyilvánosságra kerülése után rögtön ülésezett, hogy megvitassa a felmerülő problémákat. Hiszen az áramkimaradások és egyéb problémák így is éves szinten 188.000.000.000 dollárjába kerülnek az amerikai államnak. Egyetlen leállás a riport szerint 10 milliárdos veszteséget jelent.  A kongresszus végül nem adta át a felügyelet jogát egy számítógépes bizottságnak, a jelentés szerint csupán annyi történik majd, hogy az Észak-amerikai Elektromos Megbízhatósági Társaság (North American Electric Reliability Corporation - NERC) közzéteszi a kötelezően és a választhatóan alkalmazható biztonsági előírásait.

Míg a 2010-ben, az amerikai képviselőház által elfogadott GRID törvény, ami az elektromos hálózat védelmére irányult volna a szenátus előtt megbukott, így továbbra sincs életben. Tehát a jelentés szerint a megoldásra még várni kell. 

 
Támogatott rendszereink