SERVIRA / Felhő hírek / A Microsoft minden Skype beszélgetést elolvas

A Microsoft minden Skype beszélgetést elolvas

A németországi The H munkatársainak elemzése kimutatta, hogy a Skype beszélgetéseken keresztül küldött webcímek minden esetben meglátogatásra kerülnek a redmondi cég munkatársai által.

Azonban a lépéssel a Microsoft nem követ el illegális tevékenységet, ugyanis a csevegőprogram felhasználási feltételei között szerepel, hogy a vállalat elolvashatja, valamint akár hosszabb ideig tárolhatja is a felhasználók által küldött szöveges- és hangüzeneteket.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A jelenségre egy olvasó hívta fel a biztonsági cég figyelmét, aki saját bevallása szerint szokatlan forgalmat tapasztalt weboldalán, miután annak címét átküldte partnerének Skype-on keresztül. A hívatlan látogató IP címe egy, a Microsoft redmondi főhadiszállásán található számítógépre mutatott.

microsoft, skype

A H Security munkatársai ezt követően reprodukálták a jelenséget, méghozzá úgy, hogy két HTTPS linket küldtek Skypeon keresztül, teszt jelleggel. Az egyik belépési információkat tartalmazott, míg a másik egy pirvát felhőben tárolt filera mutatott. Néhány óra elteltével ezeket az oldalakat is megtekintették a Microsoft főhadiszállásáról.

A dolognak külön pikantériát ad a tény, hogy a titkosítatlan, hagyományos HTTP linkek egyetlen esetben sem kerültek megnyitásra.

A megkeresésre a Microsoft szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Skype rendszere a beszélgetések során küldött webcímek tartalmának elemzésével igyekszik megakadályozni az adathalász és spam oldalak terjedését. Azonban, mint a heist Security munkatársai is rámutattak, az ilyen oldalak nem használnak titkosítást, azaz hagyományos HTTP címen keresztül érhetőek el. 

 
Támogatott rendszereink