SERVIRA / Felhő hírek / A nyilvános felhőkben vájkál az FBI

A nyilvános felhőkben vájkál az FBI

Az FBI előtt már eddig is nyitva állt az út, ami különböző digitális kommunikációs csatornák szabad megfigyeléséhez vezet, most úgy tűnik ez mégsem elég. A Szövetségi Nyomozóiroda a Gmail, és az IP-alapú telefonálás lehetőségét nyújtó Google Voice, valamint a Dropbox valós idejű megfigyelésére tör.

Andrew Weissmann az FBI jogásza egy washingtoni beszédében egyre nagyobb problémának nevezte a közösségi portálok és az e-mailek segítségével megvalósuló kapcsolattartást. Már, ami a terroristákat, a gyermek pornósokat, vagy az egyszerű utcai gengsztereket illetik…


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Egy korábbi intézkedés - az Electronic Communications Privacy Act-ként - már eddig is lehetőséget biztosított a gyanús e-mailek archivált másolatához való hozzáférésre, de úgy tűnik, a szövetségiek ezt a megoldást nem tartják elegendőnek ahhoz, hogy megfékezzék az egyre modernebb technikai vívmányokat használó bűnözőket: véleményük szerint a publikus felhőkön keresztül működő szolgáltatások valós idejű monitorozása lenne az ideális megoldás.

Szakemberek szerint...

...a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a törvénykezés elavult, az archív e-mailek kikérése problémás és a Gmail üzenetei SSL-titkosításon futnak keresztül, így gyakorlatilag meg van kötve a kezük hozzáférés tekintetében.  

De nemcsak ez okoz problémát: az olyan felhő alapú szolgáltatások, mint amilyen a levelezésben a Gmail, a fájlkezelésben a Dropbox vagy a különböző internetes csetrendszerek jelenleg nem tartoznak az FBI fennhatósága alá. Bár ezek mindegyike nyilvános felhőben fut, nem létezik külön törvény arra, hogy a szövetségiek azonnal hozzáférhessenek az ott található adatokhoz. A felsorolt okok lényegesen visszavetik a hatékony fellépések lehetőségeit.

Hatályos törvények

Jelenleg csak az van törvénybe iktatva (1994, Communications Assistance for Law Enforcement Act), hogy az egyes internet- és mobilszolgáltatók arra kényszeríthetők, hogy az FBI munkáját segítendő a megfigyeléshez feltétlenül szükséges eszközöket telepítsenek a hálózataikba.

Azonban, ha a szövetségieknek sikerül törvénybe iktatniuk a fent leírtakat, szabad kezet kapnak a publikus felhőkön keresztül üzemeltetett szolgáltatások valós időben történő, állandó monitorozására. Ez azt jelenti, hogy minden Gmailen keresztül küldött levelet, Dropboxba feltöltött állományt vagy épp a játékokban használt internetes csevegés is nyitott könyv lesz.

Jó vagy rossz?

Kétségtelen, hogy ez a törvény a komoly előnyt jelenthet a terrorizmus elleni harcban, azonban az FBI a levelek és adatok elemzése során nem különíti majd el a magánbeszélgetéseket, családi fényképeket, az üzleti titkokat, terveket, megállapodásokat tartalmazó fájloktól – így azok a cégek, akik biztonságban szeretnék tudni adataikat csakis a privát felhőre számíthatnak a jövőben.

 
Támogatott rendszereink