SERVIRA / Felhő hírek / Még mindig nem működik az iCloud

Még mindig nem működik az iCloud

"Egyszerűen működik..." - állította Steve Jobs 2011-ben. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy "egyszerűen nem működik... még mindig". Az iCloud nem szakított a cég felhő alapú megoldásai által gyakorolt hagyományokkal és ugyanúgy súlyos hiányoságokkal és hibákkal küzd, mint elődei. A megoldásnak pedig halvány jelét sem mutatja az Apple.

A szolgáltatás 2011-ben olyan nagy reményekkel indult, hogy felszámolja a menü beállításokat és a fájlrendszereket az automatizálás oltárán. Az iCloud segítségével a számítógépen végrehajtott változtatások egy dokumentumon az iPhone-on is megjelennek, és ez fordítva is működik, vagy, ahogy Jobs fogalmazott még a 2011-es bemutatón:

„Egyszerűen csak működik, ráadásul rendkívül könnyű az alkalmazásokat az iCloud rendszerében tárolni.”


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Most, két évvel később jelentősen megnövekedett az igény a felhő alapú szolgáltatásokra, de az iCloud esetében gyakorlatilag lehetetlen azok teljesítése. Hiszen:

„Egyszerűen nem működik - írta Daniel Pasco, a Black Pixel stúdió vezérigazgatója, a múlt héten - rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy szinkronizáljuk a Core adatokat az iCloud szolgáltatással, de úgy néz ki olyan problémával állunk szemben, amit nem tudunk megoldani.”

Nemcsak a Black Pixel próbálkozott az iCloud orvoslásával, Michael Göbel fejlesztő például blogjában leírta, hogy már számtalanszor próbálkozott az iCloud kódrendszerének átírásával, de ő sem talált működőképes megoldást. Szerinte az Apple hatalmas hibát követett el akkor, amikor nem sikerült szinkronizálnia az adatbázist (Data Core) a felhőszolgáltatással, mégis piacra dobta azt.

A tényeket nem lehet szépíteni, az iCloud-nak jelenleg problémái vannak az adatbázis-kezeléssel, ez pedig a felhasználó szempontjából egyet jelent azzal, hogy még, ha a fejlesztők meg is tesznek mindent annak érdekében, hogy az eszközök és az adatok szinkronba kerüljenek egymással, az adatok biztonsága továbbra sem garantált.

Az Apple iCloud-jának problémái egyesek szerint abból erednek, hogy olyan mindennapi kérdéseket nem vesznek figyelembe, mint egy különböző hozzáférésekkel (először Apple, aztán egy másik azonosítóval) végzett használat:

„Hogyan kezeljük azt a felhasználót, aki elindítja az alkalmazást, majd kijelentkezik belőle, de később újra folytatja azt, esetleg egy másik azonosító használatával?"

Teszi fel a kérdést egy blogbejegyzésében Steve Streza. Az egyetlen megoldás, ha az egyes felhasználók számára manuálisan állítják vissza az elveszett adatokat, ami viszont rendkívül időpazarló a fejlesztők szempontjából. A cég gondjai abból erednek, hogy nem használtak Core Data-t az iCloud fejlesztés során az adatok szinkronizálásához, és az olyan alkalmazások, mint amilyen például a Keynote, egy sokkal egyszerűbb dokumentum alapú szinkronizáló módszert használnak.

Az Apple egyelőre mély hallgatásba burkolózott az üggyel kapcsolatban és a legkisebb támogatást is megvonja azoktól a fejlesztőktől, akik a szinkronizáláson fáradoznak. Inkább elnapolták a problémát a következő iOS vagy Mac frissítés időszakára. A kérdés immár 2012 óta lóg a levegőben, ekkor a Fejlesztői Világcsúcson (WWDC - Worldwide Developers Conference) már szakemberek hada várta a választ, arra a kérdésre, hogy miért olyan nehéz az iCloud gyakorlati megvalósítása. A cég ugyan nyilvánosságra hozott mintakódokat a Core Data szinkronizáláshoz, ezek viszont hiányosak voltak. Így a legtöbb fejlesztő mára feladta a harcot. Szinkronizálási alternatívák ugyan léteznek, de az ezekkel elért végtermék közül egyik sem felel meg a két évvel ezelőtt bejelentett egyszerű használat biztosításának.

Nem csoda, hogy az Apple tévedése az iCloud-dal, ami adatvesztést és fájlsérülést is eredményezhet, megrengette a felhasználók bizalmát. A The Verge a fejlesztők rémálmának nevezte az iCloud Core Data-val való szinkronizálását. De egyre közelebb kerülünk a következő Fejlesztői Világcsúcs (WWDC - Worldwide Developers Conference) időpontjához és az Apple még mindig nem tette nyilvánvalóvá, hogy egyáltalán dolgoznánk azon, hogy az iCloud működését eredményessé tegyék. A szakértők mindenesetre nem túl bizakodóak az üggyel kapcsolatban.

 
Támogatott rendszereink