SERVIRA / Felhő hírek / Nyilvános felhők és veszélyeik - III rész - Tulajdonjogi kérdések

Nyilvános felhők és veszélyeik - III rész - Tulajdonjogi kérdések

Sorozatunk eddigi részeiben már megtudhattuk, hogy az erőforrások megosztása, illetve a virtualizáció használata milyen veszélyeket rejt magában a nyilvános felhőknél.

Bérelt szerverünk és ezzel együtt az összes erőforrásunk már biztonságban van. A rajtuk futtatott virtualizációs szoftverek is a legfrissebbek, minden óvintézkedést megtettünk, hogy adatainkat biztonságban tudjuk a külső támadókkal szemben. Nyilvános felhővel ezt igen nehéz elérni, de tételezzük fel, hogy sikerült. Hol a veszély? Nem is gondolnánk, de pont az orrunk előtt. Igaz, hogy a külső kiváncsiskodókat kizártuk, de egyvalamit elfelejtettünk. 


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Ebben a részben taglaljuk az adatok tulajdonjogát érintő kérdéseket. Sokan legyintenek, mondván "én alkottam az adatokat, én tettem őket a felhőbe, én dolgozom velük, tehát az enyémek, és senki más nem fér hozzá". Most meglátjuk, mi is a helyzet valójában.

Ugye mindenki ismeri azokat a jogi szövegeket, melyek a regisztrációk végén találhatóak, hosszúak és részletesek, de az esetek 99,99%-ában mindenki rákattint az "Igen, elolvastam és elfogadom a szerződés feltételeit" gombra, anélkül, hogy egy betűt is elolvasott volna abból. Mint mondani szokás, az ördög a részletekben bújik. 

Kié az adat?

Az adat nem csak a felhasználóé a nyilvános felhőben. A legtöbb nyilvános felhő használó nincs ezzel tisztában. Igen, ez abban a felhasználási feltételek leírásban van benne, amit gyorsan átkattintottunk. A legtöbb nyilvános felhő szolgáltató - a legnagyobbak és legismertebbek sem kivételek - kiköti, hogy a náluk tárolt adatok az övék, ezzel biztosítva maguknak törvényi védelmet, ha netán baj történne, és jogi útra terelődnének a dolgok. Ezzel nyilván lehetősége van a szolgáltatónak az adatok keresésére is (hiszen az övé). Potenciális ügyfeleket keresve nem is hinnénk, hányszor nézték már át az adatainkat. 

Gondoljunk bele, hogy egy weboldalon olvasható szerződés mennyire egyszerűen módosítható, akár a felhasználó tudta nélkül, ellenben a kezünkben tartott szerződéssel. Arról nem is beszélve, hogy online hajlamosabbak az emberek kattintani egyet, olvasás nélkül tovább ugrani, mert csak ez az egy gomb áll új szolgáltatásuk használatának útjában.

Nem is gondolnánk

A felhasználókra vonatkozó adatok igen értékesek manapság. Csak gondoljunk bele, hogy a célzott reklámok a weboldalakon hogyan találnak meg minket. Nem is gondolnánk, mennyi adatot tárolnak csak a magánszemélyekről az interneten a tudtuk nélkül.

Miért pont a cégek, vállalatok maradnának ki? Nyilvános felhőben sosem tudhatjuk, hogy ki és milyen információt tárol rólunk. Csak a nevet és címet? Esetleg átnézték a tárolt adatainkat - melyeknek nem csak mi vagyunk az egyetlen tulajdonosai?

Sokkoló példa, de tanulságos eset. Egy nyilvános felhő szolgáltató kivonult a piacról, eszközkészletüket eladták egy másik, ugyancsak felhő szolgáltató cégnek. Mi ebben a sokkoló? Az, hogy a felhasználóikat is eladták nekik. Minden tárolt adatuk, a róluk összegyűjtött információ is az eszközkészlet részeként került át az új tulajdonoshoz. Minden. Nem csak a regisztrációnál szükséges adatok, amik még akár nyilvánosak is lehetnének. Az más kérdés, hogy mi lett a végfelhasználói szerződésekkel, mennyiben változtak és hány felhasználó értesült róluk.

A borzasztó az, hogy nem tudjuk, mit tárolnak rólunk, és ezt eladhatják, eszközkészletnek minősülnek az adataink. 

Egyetlen fontos kérdést kell feltennünk:

Ki a tulajdonosa a felhőben tárolt adatainknak?

Azért olvassuk el a felhasználási feltételeket, mielőtt átkattintanák öket, csak mert mohón rávetnénk már magunkat az új technológiára. Érdekes dolgokra bukkanhatunk, és sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Folytatása következik

 
Támogatott rendszereink