SERVIRA / Felhő hírek / Google Drive - szolgáltatás kimaradás

Google Drive - szolgáltatás kimaradás

Mikor is lenne jobb alkalom a Google felhő alapú tárhelyszolgáltatásának leállására, mint hétfő. Magyar idő szerint 16:00-kor a Google IT részlege észlelte a problémát, majd hamar hozzá is fogtak a javításhoz.

Néhány felhasználó vette észre először, hogy a szolgáltatással nincs minden rendben. A Google Drive-ra feltöltött fájljaikat nem érték el, egyes feltöltések megszakadtak, majd pedig nem sokkal ezután 502-es hibakóddal tért vissza az oldal.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


502-es hibakód a Google Drive oldalán

Persze nem is lenne szép egy hétfő, ha csak egy gonddal kellene megküzdeni, a GoogleApps is leállt. Egyesek nem tudtak bejelentkezni a Google Drive szolgáltatásba, mások ugyan túljutottak a procedúrán, csak éppen mappáik egy része volt elérhetetlen, ugyancsak mások viszont semmit nem tapasztaltak ebből, nekik a GoogleApps állt le. Az okok egyelőre tisztázatlanok.

Akik ugyan be tudtak jelentkezni, azok sem tudtak fájlokat feltölteni

A hétfői hajtás érthetően az embereket hamar frusztrálttá tette, ezt pedig Twitteren vezették le. Sokan panaszkodtak, hogy a munkájukhoz szükséges fájlokat nem érik el. Másoknak viszont mondhatni jól jött, a hétvégén megírt házi feladat elvesztése a Google Drive leállása miatt hihetőbb kifogás, mint a „megette a kutya” és hasonló örök klasszikusok. Persze érkeztek olyan kommentek is, melyek szerint ebből az esetből is látszik, hogy a felhő nem alkalmas „igazi” munkára. Azt azonban elfelejtik hozzátenni, hogy ez az ingyenes szolgáltatása a Google-nek. Komoly viták is kialakultak, ám a hibaelhárítás gyorsan megtörtént. (Zárójelben jegyezném csak meg, hogy a Microsoft két héttel ezelőtt 4 órát, majd múlt csütörtökön majd 16 órát töltött a szolgáltatásuk visszaállításával, persze a szerverek hűtésének leállása azért komoly munkálatokat igényel)

Események időrendje (magyar idő szerint):

A Google jelentései, magyar idő szerint

Érdekes megoldáshoz fordultak a Google szakemberei. A YouTube bejelentkezésén keresztül irányították át a Google Drive felhasználóit, így ideiglenesen ugyan elérték fájljaik és mappáik egy részét, amíg a megoldás meg nem érkezett.

A leállás okai egyelőre nem ismeretesek mint ahogy azt sem tudjuk pontosa, hogy hány magyar felhasználót érintett a probléma. A hiba kijavítása gyorsan megtörtént, reméljük, hogy a frissítés biztosabbá teszi a rendszert.

Nem egyedi eset

Annak ellenére, hogy a felhőről ódákat zengenek, nem mind golyóálló. A legnagyobbak is hibáznak, és ennek látványos eredményei vannak. A Facebook is küzdött problémákkal Január elején és múlt héten is, a Microsoft szolgátatásai is álltak, amit egy túlmelegedett szerver okozott, 2011-ben a BlackBerry email szolgáltatása állt napokig, az Amazon felhőszolgáltatásaiban is akadtak hibák, sokakat érintve, mint például a Netflix-et, melynek oldala éppen emiatt ugyancsak elérhetetlen volt. Hazánk sem maradhat ki persze, emlékezzünk csak a március 15-én tapasztalt leállásokra az autópályakezelő honlapját illetve az utinform.hu-t illetően. Ezek a leállások persze nem jelentik azt, hogy a felhő alkalmatlan lenne fontos fájlok tárolására, inkább csak a szolgáltató felkészületlenségéről árulkodnak. Egy ilyen új technológia esetében viszont a hibák elő fognak jönni, a kérdés csak az, hogy a megoldást milyen gyorsan találják meg a szolgáltatók, illetve hogy a mások hibáiból mennyire képesek tanulni.

 
Támogatott rendszereink