SERVIRA / Felhő hírek / VMware - hibrid felhő stratégiája

VMware - hibrid felhő stratégiája

A cég általános privát és nyilvános felhő platformja, mely most már konzisztens mozgást tesz lehetővé e kettő között megadja a lehetőséget felhasználói számára az ideális hibrid megvalósítására

Feltehetőleg a legnagyobb vonzóerő a VMware új hibrid felhő stratégiájában – és a játékszabályokat megváltoztató is egyben az IaaS (infrastructure as a service) piacon – az, hogy az eddigi VMware ügyfelek az általános privát felhő platformjuk belső rendszere mellé kapcsolhatnak egy új, nyilvános felhő szolgáltatást is.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A konzisztencia e kettő között elérhetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazások átjárása a két rendszer között mind környezetüket, mind erőforrásigényüket tekintve egyszerűen megvalósítható legyen.

Ez az, amit a VMware ajánlani remél. Függetlenül attól, hogy ez a remény valósággá válik-e, a kérdés továbbra is nyitott.

Az ötlet, egy általános platform a privát és nyilvános felhő között, nem új keletű. Például a Microsoftnak ott a Windows Systems Center, mely kezelhetővé teszi a tűzfal mögötti IT-t és a Windows Azure-t, nyilvános felhőként használva. Az OpenStack-nél is van opció, például a Rackspace is ajánl nyilvános felhőt, mely felhasználói számára lehetővé teszi hogy ugyanazon az OpenStack platformon használjanak privát felhőt is. Még az Amazon Web Services-nek is van partneri kapcsolata az Eucalyptus-szal, mely egyesek szerint az AWS nyilvános felhő párja.

David Bartoletti, a Forrester Research virtualizációs guruja szerint a VMware kisimíthatja az utat a vásárlói előtt azzal a lépéssel, hogy a privát és nyilvános felhők közötti dinamikus együttműködést lehetővé teszi, ezzel hozzásegítve megrendelőit a nirvánához hasonlított hibrid felhő megvalósításában.

A kérdés az, hogy ez elég lesz-e az Amazon megveréséhez. Chris Wolf, a Gartner elemzője szerint „Egyáltalán nem. Sokkal inkább egy túlélő eszköz ez a VMware számára, lehetővé téve hogy a cég még egy napot versenyben tölthessen. A VMware kénytelen volt lépni. Tradicionális szoftver eladóként élni a felhő érájában nem a hosszú távú siker receptje.

Ez a lépés persze nem jelenti azt, hogy a vásárlók azonnal rávetik magukat a VMware IaaS-re. Bartoletti elmondása szerint a cég küzd néhány problémával a termék kihozatalát illetően. Például ott az Amazon Web Services, ami a küzdelmes átállás által előrevetített problémahegyet lezsugorítja, egyszerű ugrásként kínálja fel a gyors és olcsó megoldásokat kedvelő IT szakértőknek szolgáltatásait, virtuális gépeket és tárhelyet biztosítva. A VMware egy teljesen más vásárló réteget próbál elérni : az infrastruktúra megbízhatóságát kereső, virtualizációban jártas rendszergazdákat, akik ugyan még mindig fentartásokkal közelednek a felhő felé, bizonytalanságuknak hangot adva a biztonság és a rendelkezésre állás területén, illetve hogy a felhő készen áll-e a kritikus alkalmazások futtatására.

A VMware-nek van némi előnye a többi IaaS szolgáltatóval szemben az általános kezelő platformjuk révén. Nyugodtan odamehetnek az operátorokhoz, mondván „minden kezelőeszközöd, melyet ismersz és használsz, a felhőnkben is megvan”. A VMware nyilvános felhő szolgáltatása a vCloud Director partnersége révén megvan, de elkeserítő piaci adaptációt mutat, ahogy Bartoletti említette, „a VMware által birtokolt és üzemeltetett nyilvános felhőnek lehetne más piaci megjelenése is”.

Ma a felhő piacon egy általános kezelőplatform a nyilvános és privát felhő között nem elég. Az infrastrukturális háttérszolgáltatás mondhatni alapkövetelmény az IaaS piacán, szükség van egy szolgáltatás katalógusra is. Ez az, ami a VMware-t egy apró lélegzetvételhez juttatja például a Microsofttal szemben, akiknek ugye ott a Systems Center, az Azure felhő illetve az Office 365 alkalmazáskészlete, mind egy rendszerben integrálva.

A VMware számára azonban még mindig van lehetőség a szolgáltatások terén, legfőképpen a hálózatépítési stratégia esetében, melyet a Nicira hozott, felvásárlásukat a héten jelentették be a hibrid felhőt érintő terveikkel együtt.

A másik nagy kérdés a VMware hibrid felhőjével kapcsolatban, hogy ez miként fogja érinteni a partneri hálózatukat. A cég továbbra is partnerkapcsolat-centrikuskét definiálja működését, de az új IaaS szolgáltatásuk ellehetetlenítheti a létező vCloud Director ökoszisztéma partnereit. Néhány lehetőség azért adott a problémák rendezésére.

Például elképzelhető, hogy a partnercégek differenciálják a szolgáltatásaikat, csomagokat hozva létre az ipari rétegek számára. Lehetséges, hogy lesz egy HIPAA-tanusítványú felhő szolgáltató, egy másik aki a kormányzati kliensek számára ajánl megoldásokat például. A másik megoldás, hogy a partnerek által felkínált erőforrásokat használja a cég központosítva.

A VMware egy tradicionális szoftver cég, nem infrastruktúra kezelő, szóval nem rendelkeznek kiterjedt, hatalmas adatközpontokkal, melyek készen állnának ilyen szolgáltatás megvalósítására, nem úgy, mint más nagy nevű cégek (HP, Dell, IBM), akik már előrukkoltak a saját IaaS ajánlatukkal.

„A VMware számára előnyös és olcsó megoldást jelentene, ha partnercégeik infrastruktúráját használhatnák, egyszerűen és gyorsan tudnának újabb és újabb felhő szolgáltatásokat telepíteni szinte bárhol a világon, amellett igencsak megsínylenék ezek a kapcsolatok ezt a lépést.” fogalmazott Carl Brooks, a 451 Research Group tagja.

A VMware IaaS szolgáltatása még első napjait éli, annak ellenére, hogy már hónapok óta lehet hallani híreszteléseket a felhő szolgáltatásukról, csak a múlt héten jelentették be, ami egy kicsit késő a többi nagy névhez képest. Az ördög a részletekben bújik, és sajnos a VMware még mindig nem közölt részletes információkat a szolgáltatásuk megvalósításáról illetve áraikról. Addig míg a részletek napvilágot nem látnak, nem tehetünk más, mint várunk és találgatunk.

 
Támogatott rendszereink