SERVIRA / Felhő hírek / Open Data Center Alliance - felhő jövője

Open Data Center Alliance - felhő jövője

Az ODCA (Open Data Center Alliance), amely szövetség tagjai többek között a BMW, Deutsche Bank, JPMorgan Chase és Lockheed Martin, bővítette elképzeléseinek listáját a felhő működését illetően, többek között a felhő-barátabb licencelési követelményekkel és a hozzáférés-kezelések mechanizmusának javításával.

A felhő szolgáltatások előnyei ismeretesek, az ODCA reményei, hogy a szolgáltatás megosztott infrastruktúrája és sokoldalúsága nagyobb flexibilitást tesz lehetővé kevesebb kiadással.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Ismert tény az is, hogy a jelenlegi IT architektúra átmozgatása felhő alapú szolgáltatásra nem egyszerű. Pont e problémák kiküszöbölésére alakult meg az ODCA 2010-ben, hidat képezve a technológia szolgáltatói és fejlesztői, valamint a felhasználó cégek elvárásai közé.

Szerdán két új keretrendszert publikált a szervezet, név szerint a Software Entitlement Management Framework-öt és a Data Security Framework-öt, melyek részletes elvárásokat fogalmaznak meg a felhasználók részéről. E dokumentumok tárgyalják, hogy a mostani szoftver engedélyezési modellek, illetve a CPU számától függő szolgáltatások rendszere nem egyezik a felhő-alapú, dinamikusan skálázható szolgáltatás képével, a szoftveres és hardveres erőforrásokat is be kell vonni abba a körbe, mely a szükségletek növekedésével dinamikusan változtatható.

A cégek megvásárolt szoftvereiktől nem szeretnének elesni, csak mert felhő-alapú szolgáltatásra váltottak. Egy felhő-barát modell kialakításán fáradoznak.

A biztonsági óvintézkedések és lehetőségek is nagy hangsúlyt kapnak a felhő esetében. A nagyobb cégeknek komoly fejfájást okoz például az adat titkosítás, az eseménykezelés, vagy a hozzáférések kezelése. Ez utóbbi a nyilvános, vagy hibrid felhőt használó cégek esetében igen küzdelmes feladat. A BMW IT infrastruktúrájáért felelős vezető, Mario Mueller, aki egyben az ODCA elnöke is, kifejtette, hogy az azonosítási eljárásokra, illetve a hozzáférések kezelésére nincs eddig jó megoldás a nyilvános felhő szolgáltatások terén.

A skálázhatóságot és rugalmasságot, mint a felhő alapú szolgáltatások nagy előnyeit, az ODCA szeretné szoftveres szinten is látni. Kívánatos fejlődési irányvonalként szerepel, hogy a felhőben futtatott szoftverek a szükségletek mértékével arányosan skálázhatóak legyenek. Ennek megvalósításához újra kell írni az alkalmazásokat, melyen már dolgoznak a szolgáltatók.

Az ODCA, segítségként és inspirációként kiadta a többi nagyvállalat részére a BMW felhő projektjének tapasztalatait. A BMW privát felhő implementálásával kezdi utazását az új technológia területén, tették ezt mindazért, mert bizonytalanok voltak a megfelelő biztonsági intézkedéseket érintő kérdésekben a nyilvános felhőnél.

Szeretnénk tanulni a privát felhő alkalmazásából, de a cél, hogy legalább egy hibrid modellre váltsunk. A jövőben szeretnénk látni, hogy érdemesebb legyen váltani felhő alapú szolgáltatásra a kiadások csökkentése illetve az erőforrások jobb kihasználhatósága érdekében.” mondta Mueller.

Az első BMW privát felhő ősszel kezdi meg működését SAP-as-a-service-ként, és egy nyílt forráskódú database-as-a-service is szerepel a tervekben. A hátteret szolgáltató felhő is nyílt forráskódú komponenseket tartalmaz, azonban Mueller nem szándékozott részletekbe bocsátkozni azt illetően, hogy mely szolgáltatást fogják alkalmazni.

 
Támogatott rendszereink