SERVIRA / Felhő hírek / Az ügyfél választ központot - Microsoft

Az ügyfél választ központot - Microsoft

A vállalat vezető jogásza, Brad Smith a Financial Times-nak adott interjújában kifejtette: a Microsoftnál a bérlők döntenek, melyik központban szeretnék elhelyezni adataikat. Így az adott ország törvényei lesznek érvényesnek az adatbiztonság és az esetleges vizsgálatok kérdéskörében.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A Microsoft döntésének köszönhetően új megvilágításba kerül az adatvédelem kérdése. A felhő alapú szolgáltatás igénybevételekor a felhasználók eldönthetik, hogy melyik országban, melyik adatközpontban helyezik el az adataikat. E nélkül a lépés nélkül az információik bármelyik központban landolhatnak, ezért változó, hogy milyen biztonsági törvények érvényesek rájuk.  Smith szerint az új eljárás az ügyfeleknek nagyobb biztonságot nyújt: nemcsak azt tudják így, hogy azt adataik hol vannak, hanem azt is, hogy kik férhetnek hozzájuk. Azt remélik ennek köszönhetően egyre többen bíznak majd meg a felhőben.

Brad Smith szerint az embereknek joga van ahhoz, hogy azzal is tisztában legyenek, hogy a kormányzati szervek hozzáférhetnek-e az adataikhoz. Meg kell tehát adni a tudatos választás lehetőségét.  Smith azt is kiemelte, hogy az NSA-től való félelem, valós félelem. Ezt támasztják alá azok az adatok is, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy az Angliában és Kanadában működő IT kisvállalkozásokban dolgozó szakemberek 27 százaléka az NSA botrány miatt kiköltözteti az adatait az amerikai központokból.

Az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő törvénykezés szerint a szolgáltatók kötelezhetőek arra, hogy egyes fogyasztók adatait kiadják, amennyiben az NSA felszólítja őket erre, függetlenül attól, hogy azokat hol tárolják. A Microsoft világszerte több adatközponttal is rendelkezik. Az Azure cloud szolgáltatásokat például Hong Kongban, Szingapúrban, Írországban, Hollandiában, és az USA-n belül Illinoisban, Texasban, Virginiaban valamint Kaliforniaában lévő központokkal támogatja.

A Microsoft adatközpontjait tehát mostantól földrajzi régiókhoz köti, amik közül az ügyfél választ – az ígéretek szerint pedig ebből a régióból nem mozgathatóak át az adatok, így nem kötelesek kiszolgáltatni azokat harmadik félnek.

adatközpont, adatbiztonság, Microsoft, Azure, felhő, NSA, USA, cloud, VPS, iaas, Brad Smith, szolgáltatás, törvény

 
Támogatott rendszereink