SERVIRA / Felhő hírek / Microsoft zöld adatközpont Wyoming-ban

Microsoft zöld adatközpont Wyoming-ban

A Microsoft Data Plant kutatási projektje már 18 hónapja fut. Úgy tűnik eredményesen: alternatív energiaforrást jelenthet a Microsoft adatközpontjainak a kommunális hulladékból származó biogáz.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


A cég szakemberei szerint rengeteg energiát felemészt az adatközpontok üzemeltetése: csak az Egyesült Államokban az energiafogyasztás két százalékát teszik ki. Ezért kezdtek hozzá a Data Plant nevezetű kutatási projektnek, aminek részeredménye egy hibrid megoldás lett: adatközpont és erőmű egyben. A kísérleti program keretein belül a helyszínen megtalálható számítástechnikai eszközök biogázból nyerik energiájukat. Sean James, a program vezetője elmondta, hogy ha minden jól megy az elkövetkezendő egy hónapon belül megindulhat a valódi munka a cheyennei adatközpontban. Itt az új technológiának köszönhetően az üzemben lévő szerverek és informatikai rendszerek egy olyan folyamatból nyerik a működésükhöz szükséges energiát, amely átalakítja a hulladékot tiszta energiává, így tartja fenn a számítási terhelést.

Biogáz és metán fog kerülni a Data Plant adatközponti szervereibe, így szolgáltatva nekik a villamosenergiát. Az eljárásnak köszönhetően semmi sem vész kárba a Microsoft szerint. Sőt, még több biogáz termelődik, ami alkalmas lehet az elektromos áram, hő, vagy üzemanyag előállítására is.

A Microsoft erőfeszítése a tiszta energia és a zöld projektek területén a felhő alapú megoldások szempontjából is érdekes lehet. Részben a cloud szolgáltatások népszerűségének növekedése miatt, az adatközpontokat üzemeltető cégek egyre nagyobb ütemben nyitnak meg újabb és újabb központokat. Nem meglepő módon ez megjelenik az energiafelhasználásban is.

Microsoft, VPS, cloud, iaas, felhő, Data Plant, kutatás, projekt, Sean James, bio, zöld, biogáz, kommuniális hulladék, adat, adatközpont, szerver

 
Támogatott rendszereink