SERVIRA / Fogalomtár / Barátságos URL

Barátságos URI

Barátságos URI - mi az?

A barátságos URI egy könnyen olvasható webcím, ami könnyen olvasható és magába foglal olyan szavakat, amik meghatározzák az adott oldalt. Ennek két előnye van: egyrészt a látogatók könnyebben megjegyzik a webtárhely címét, másrészt a keresőprogramok munkáját is megkönnyíti.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Barátságos URI - milyen fajtái vannak?

Felhasználóbarát URI-ek

Azokat az URI-eket, amik rövidek és könnyű megjegyezni felhasználóbarát URI-eknek nevezzük. Az URI-ek ezen fajtája megkönnyíti a látogatók dolgát, hiszen a könnyen megjegyezhető webcímmel viszonylag egyszerűen vissza tudnak térni egy adott oldalra.

Például ha egy cég az ügyfélszolgálata számára szeretne webmesterot létrehozni és egy ilyen felépítésű címmel látja el: www.[company].com/support/ lényegesen megkönnyíti a látogatók dolgát, mintha a jóval bonyolultabb www.[company].com/section/support/default.aspx?id=1&lang=en címet használná.

Mivel a webtárhely" style="text-decoration: underline;">dinamikus webtárhelyak esetében gyakran különböző tartalmak alapján választják ki az URI-címet (ami általában a kérdőjel után szerepel) egyre nehezebb felhasználóbarát URI-eket létrehozni. Ebből kifolyólag sok webmail már használhatja az úgynevezett URI átírás stratégiáját, hogy barátságos URI-eket hozzon létre.

Ez az eljárás azt az üzenetet küldi a webszervernek, hogy egy másik URI-t töltsön be, ne azt, amit a böngészőbe begépeltek. Így egy egyszerű URI mutathat egy jóval összetettebb URI-re. Mivel az átirányítás szerver szinten történik, a felhasználó nem érzékel semmit az átállásból és csak a barátságos URI-t látja.

Keresőbarát URI

Míg a felhasználóbarát URI-ek elsősorban az egyszerű felhasználókat érintik, addig a webmailek szempontjából sokkal izgalmasabb kérdés a keresőbarát URI-ek témaköre. Ezek a címek olyan kulcsszavakat tartalmaznak, amik leírják a webtárhely főbb tulajdonságait. Mivel a legtöbb keresőprogram a webcím részeként megjelenő információkat vizsgálja, célszerű a keresőbarát URI-ben elrejteni a webtárhely tartalmát tükröző kulcsszavakat, így előnyösebb helyre tehet szert az oldal a rangsorban. Éppen ezért ez a módszer népszerű aspektusa lett a keresőoptimalizálásnak (más néven a search engine optimization, azaz SEO).

Egy konkrét példára levetítve, ha adott egy blog, ami hasznos tanácsokat ad a Windows 7 használatához, az alábbi URI-el rendelkezik: "blogger.blogger.com/2011/02/windows7.kezdőlap (home page)". Ugyanennek a blognak a keresőbarát URI-je a "blogger.blogger.com/2011/02/helpful-tips-for-using-windows-7.kezdőlap (home page)" kellene, hogy legyen.

Ezek a leíró URI-ek segíthetnek ugyan felturbózni a rangsort, mégis fontos, hogy ne legyenek túl hosszúak. Hiszen a keresőprogramok inexelés közben még mindig elsősorban az oldalak tartalmát nézi.

Barátságos URI - én hogyan használjam?

Mint már fent említettük, a barátságos URI-ek nem csak a felhasználók dolgát könnyítik meg, de jelentős mértékben segítik a webtárhelyunkat jobb helyezést elérni a keresési találatok között. A legtöbb blogmotor és ingyenesen használható webtárhely alap már beépítve kínál ilyen lehetőségeket, amelyeket a saját VPS szerverünkön vagy felhő alapú infrastruktúránkon futtatott webszerverünkön kihasználhatunk.

internet, weblap, honlap, weboldal, webszerver, barátságos url, friendly url, seo, search engine optimalization, keresőbarát url, felhasználóbarát url, webcím, cloud, felhő, vps, iaas

 
Támogatott rendszereink