SERVIRA / Fogalomtár / Adobe Flash

Flash

Flash - mi az?

Míg az 1970-es években a Flash egy népszerű szuperhős neve volt, ma azonban sokkal inkább az Adobe Flash multimédia technológiára utal. A Flash lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy interaktív, vagy multimédiás tartalmakat ágyazzanak be a honlapokba.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Flash - hogyan működik?

Mivel a Flash tartalmaz szöveges és vektoros grafikát is, nem foglal sok helyet. Egy Flash animáció tartalmát még ezen felül is lehet csökkenteni, ez teszi lehetővé, hogy a Flash tartalmak viszonylag gyorsan letölthetőek - a nagyobbak persze több időt igényelnek. Ezért, ha egy webtárhely megnyitásakor a „töltés” felirat jelenik meg az általában azt jelzi, hogy a tartalom mennyi idő alatt töltődik le a számítógépedre.

Amennyiben a Flash tartalmakat is szeretnénk megjeleníteni a böngészőben szükséges egy Flash plugin telepítése. Habár a Flash ma már rengeteg böngésző esetében automatikusan frissül, néhány még mindig megkívánhatja, hogy saját kezűleg tegyük ezt meg. Szerencsére a legtöbb plugin és frissítés ingyenesen letölthető az Adobe honlapjáról.

A Flash életútja

A Flasht eredetileg Macromedia adta ki 1996-ban. Kezdetben csak egy általános animációs kiegészítő alkalmazást és egy választható  plugint (a böngésző alapszoftverét kiegészítő szoftvermodult) jelentett. A következő évtizedre a Flash számos új funkcióval bővült és egy olyan szoftvermodullá nőtte ki magát, amit szinte minden böngésző tartalmaz.

Az Adobe 2005-ben felvásárolta a Macromediat, majd a Flash egy olyan multimédiás szabvánnyá nőtte ki magát, amelyet a legtöbb mai böngésző támogatott az elmúlt időszakban.

Flash - érdemes-e használnom?

Bár a Flash remek lehetőségeket biztosít különböző multimédiás tartalmak beágyazására (például zenelejátszó, videók), a rengeteg biztonsági hiba és a támogatás folyamatos csökkenése miatt ma már sokkal inkább a Kezdőlap (home page) 5 használata kezd elterjedni. Hasonlóan a Flashhez, a Kezdőlap (home page)5 használatához is elgendő egy virtuális szerver, valamint az azon futtatott webszerver alkalmazás, amely elérhetővé teszi honlapunkat az inbox (postaláda)en keresztül.

internet, weblap, honlap, weboldal, multimédia, plugin, flash, adobe, macromedia, vps, cloud, felhő, iaas, webszerver, szerver

 
Támogatott rendszereink