SERVIRA / Fogalomtár / Facebook

Facebook

Facebook - mi az?

A Facebook egy webes közösségi hálózat, amit eredetileg egyetemisták számára fejlesztettek ki, de ma már 13 éves kor felett bárki számára elérhető a használata.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Faceboook - hogyan működik?

A Facebook felhasználók létrehozhatják saját profiljukat, amit képekkel, videókkal és róluk szóló információkkal színesítenek. A profilok között bárki kedvére böngészhet és akár üzeneteket is küldhet más felhasználóknak. Ezen felül minden Facebook profilhoz tartozik egy üzenőfal is, amin ismerőseink különböző kommenteket, fotókat vagy videókat helyezhetnek el. Mivel ez az üzenőfal az összes Facebook-ismerős számára látható, ezek a kommentek akár nyilvános üzenetváltásokként is felfoghatóak, éppen ezért, ha valamilyen személyesebb közlendőt szeretnénk megosztani ismerősünkkel, ne ezt a funkciót válasszuk.  Ilyen célokra fejlesztették ki a Facebook üzenet funkcióját, ami gyakorlatilag olyan, mint egy e-mail.

A Facebook lehetővé teszi, hogy minden felhasználó kialakítsa saját adatvédelmi rendszerét, ami az alapértelmezett beállítás szerint meglehetősen szigorú. Például, amíg nem igazolod, hogy valaki az ismerősöd, akkor addig nem tekintheti meg a profilod minden egyes elemét. De módosíthatóak a beállítások, például olyan formán lehet lazítani rajtuk, hogy egy adott közösségre vomyspacekozóan feloldjuk ezt a megkötést: mondjuk egy intézmény dolgozói, vagy egy iskola diákjai, ahova mi is járunk, láthatnak minket. Különböző korlátozásokat, beállításokat eszközölhetünk, beállítható például, hogy egyes ismerőseink ne láthassák a teljes profilunkat, így egy limitált számú csoportba kerülnek, akik számára a profilunknak csak bizonyos részei lesznek láthatóak.

Facebook - az üzeneteken és profilokon túl

A Facebook különlegességei közé tartozik továbbá az is, hogy különböző alkalmazások csatolhatók a profilhoz. A Facebook alkalmazások olyan kis programok, amik kifejezetten a legnagyobb közösségi pop3 számára fejlesztettek. Ilyen például a SuperPoke alkalmazás, ami a Facebook eredeti „bökés” funkcióját terjeszti ki, vagy a FunWall, ami az üzenőfal funkcióit bővíti ki. Ezeken túl vannak olyan alkalmazások is, amiknek több gyakorlati hasznuk van, és például egyszerűen követhetővé tehetik az időjárás-előrejelzéseket, vagy mindig friss híreket, információkat közvetíthetnek a felhasználónak. És még nem is beszéltünk a rengeteg különböző videojáték alkalmazásról, ami a pontszámok elmentésével kiváló versenyeket biztosíthat adobe flashaiddal.

Összességében a Facebook egy egyszerű módja a kapcsolattartásnak, ezen felül biztosítja az egyének számára a jelenlétet az inbox (postaláda)en, anélkül, hogy egy saját webtárhelyt kellene létrehozniuk, ami jóval költségesebb eljárást jelentene. Mivel a Facebookra rendkívül könnyű feltölteni képeket és videókat is, szinte bárki létrehozhat egy multimédiás profilt.

Ha már Facebook felhasználó vagy, de akkor is, ha esetleg még csak gondolkozol a regisztráción érdemes egy aranyszabályt észben tartanod: mindig fontold meg, hogy milyen információkat osztasz meg saját, vagy mások profilján. Az információk a Facebook-on is csak annyira nyilvánosak, amennyire megengeded nekik.

internet, facebook, szociális háló

 
Támogatott rendszereink