SERVIRA / Fogalomtár / Gateway

Gateway

Gateway - mi az?

Kapu, átjáró. Egy olyan eszköz, mely két, esetleg különböző pptpokat használó hálózat közötti kommunikáció zavartalanságáért felelős.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Gateway - mire jó?

A gateway feladata sokkal komplexebb mint egy router vagy switch tevékenysége. Nagy hálózatok csatlakozását valósítja meg, ilyen például egy nagyvállalat és az Inbox (postaláda) szolgáltatója közötti átjárás. Az esetlegesen különböző pptpok közötti konverziót is a gateway végzi, így biztosítva a hálózatok kompatibilitását. 

Például egy hálózat és az inbox (postaláda) szolgáltató között két gateway felelős a kommunikációért. A hálózat gépei mind egy gatewayre csatlakoznak, csakúgy, mint az inbox (postaláda) szolgáltató gépei a sajátjukra, és e két gateway kommunikációja hozza létre a kapcsolatot.

A legtöbb manapság már router a gateway funkcióját is el tudja látni, de természetesen másik számítógép vagy szerver is használható erre a célra. Feladata a gateway-nek, hogy a megfelelő csomagokat a megfelelő alhálózatra juttassa, és azon belül pedig a címzett számítógépre. Ehhez szükség esetén pptpok között kell váltania (IPv6-os alhálózatból próbálunk egy IPv4-es hálózatra csatlakozni - ekkor a gateway alakítja át az adatcsomagokat a megfelelő formátumra és vissza).

 
Támogatott rendszereink