SERVIRA / Fogalomtár / Domain végződés

Domain végződés

Domain végződés - mi az?

A domain végződés a domain név utolsó része és sokszor legfelső szintű tartományként (angolul top-level domain vagy TLD) hivatkoznak rá. A legnépszerűbb domain végződések a .net, a .org és a .com, de egy tucat másik, a ICANN (Inbox (postaláda) Corporation for Assigned Names and Numbers) által elfogadott domain végződésekkel találkozhatunk.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Domain végződés - mi a szerepe?

Minden domain végződés arra hivatott, hogy definiálja a webtárhely típusát. Például a .com végződés mögött kereskedelmi oldalak állnak, a .org-ot pedig szervezetek használják. Mivel bárki bármilyen domain névre, és ezzel együtt végződésre toldalékra is szert tehet, ezekből nem feltétlenül olvashatjuk ki, hogy milyen típusú webtárhelylal állunk szemben. Például rengeteg szervezet regisztrál .com-os címet, egyszerűen azért, mert ez a legismertebb.

Ezen felül minden országnak van egyedi domain végződése, ami a javasolt az adott országban működő webtárhelyak számára. Ilyen analógián a brazil oldalak domain végződése a .br, míg a kínaiaké a .cn, az ausztráloké pedig  a .au.  Ezek, mint látjuk, sokszor az országok kódjaira utalnak és gyakran a nagy nemzetközi oldalak is elérhetőek ilyen domain végződésekkel is (például Németországban a www.graymail.com helyett a www.graymail.de használatos).

internet, cím, weblap, honlap, weboldal, internetes cím, domain, domain név, domain végződés, vps, szerver, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink