SERVIRA / Fogalomtár / CSS

CSS

CSS - mit jelent?

 

A CSS rövidítés a Cascading Style Sheet kifejezésből ered, ez felelős a webtárhelyak külső megjelenéséért. A CSS-nek köszönhetően tudjuk meghatározni többek között a szövegek stílusát és egyéb aspektusait, amik addig csak Kezdőlap (home page) formátumban voltak megadhatóak.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


CSS - hogyan működik?

A CSS segítségével a fejlesztők egy uniformális kinézetet tudnak biztosítani egy webmester minden oldalán. Ahelyett, hogy minden egyes oldal kinézetét és stílusát meghatároznák Kezdőlap (home page)-ben, a gyakran használt stílusokat elég egyszer megadni egy CSS állományban. Ha egy stílus már meg lett határozva CSS-ben, onnantól kezdve az összes oldal kinézetének kialakítására alkalmas lesz.

CSS a gyakorlatban

A CSS megkönnyíti azt is, hogy stílusokat változtassunk meg számtalan oldalon egyszerre. Például, ha a betűk méretét szeretnénk megnövelni egy ötven oldalas webmesteron, ha az összes oldal ugyanarra a stílus sablonra hivatkozik, akkor a betűk méretét elég a megváltoztatni a stílus lapon és a betűk mérete ugyanúgy meg fog változni az összes lapon.

CSS nem csupán a betűméret megváltoztatását könnyíti meg, hanem hasznos lehet a webtárhely formázásának egyéb aspektusaiban is.

CSS használata saját webtárhelyon

Amennyiben saját virtuális szerverünkön vagy felhő alapú infrastruktúránkon valamilyen webszervert futtatunk, úgy webtárhelyunk kinézetét minden esetben valamilyen CSS állomány segítségével határozhatjuk meg a legegyszerűbben. Amennyiben valamilyen előre elkészített alapot használunk és nem vagyunk megelégedve a kinézetével, úgy az azokban található CSS állományok módosítására is lehetőségünk van.

css, internet, weboldal, stílus, stíluslap, cascading style sheet, weblap, honlap, vps, szerver, webszerver, cloud, iaas, felhő

 
Támogatott rendszereink