SERVIRA / Fogalomtár / Kiber-telepesek (cybersquatter)

Kiber-telepesek (cybersquatter)

Kiber-telepesek - kik azok?

 

Az Egyesült Államok megalakulásának hajnalán az első telepesek nyugatra vándoroltak és az útjukba kerülő földterülteket sajátjuknak kiáltották ki. Ezeket az embereket azóta telepeseknek nevezik. Az 1800-as évek közepén Kaliforniában az aranyláz idején nagy hatalomra tettek szert és a nyugati parton éltek. 

Az 1990-es években újfajta aranyláz tört ki, ezúttal az információs technológia világában, ahol inkább a domainnevek jelentették az igazi értéket. Az inbox (postaláda)et használók közül sokan rájöttek, hogy a kiemelkedő domainnevek mekkora értéket képviselnek, ezért hozzáláttak, hogy a lehető legtöbbet regisztrálják.  Az évek múlásával lassan az összes .com domain regisztrációja megtörtént, de számos ezek közül csak befektetési céllal, nem azért, hogy legitimáljon egy webtárhelyt.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Kiber-telepesek - hogyan dolgoznak?

A kiber-telepesek akár ezer domainnevet is birtokolhatnak, a céljuk ezekkel, hogy minél nagyobb forgalmat bonyolítsanak le elírt URI-eken keresztül. Általában az újkori telepesek két módon profitálhatnak ebből: egyrészt reklámokat generálhatnak, másrészt pedig eladhatják magasabb áron.  Ennek az utóbbinak viszont megvan a kockázata, hiszen míg egyes kiber-telepes hatalmas hasznot húz abból, hogy jóval magasabb áron adja el a már lefoglalt domainnevet olyanoknak, akiknek fokozottan érdeke annak megvásárlása, másokat egyszerűen arra is kényszeríthetnek, hogy átadják a domain nevet jogos tulajdonosának. 

Kiber-telepesek - mit lehet tenni ellenük?

Szerencsére a jog már 1999-ben fellépett a kiber-telepesek ténykedése ellen, így általánosságban elmondható, hogy senki sem regisztrálhat olyan domainnevet, ami ugyanaz vagy akár csak hasonló egy ismert személy vagy cég nevéhez. Ez megakadályozza, hogy a kibervilág telepesei pénzt csikarhassanak ki nagyobb vállalatoktól vagy személyektől olyan módon, hogy lefoglalnak egy-egy specifikus domainnevet. 

A domainnév foglalók még ma is léteznek, de mára a jogos tulajdonosok előtt áll egy lényegesen egyszerűbb és olcsóbb mód is, hogy megszerezzék a nekik kijáró neveket.

internet, cím, internetes cím, domain, domainnév, internetes telepes, kiber-telepes, cybersquatting, névfoglalás, internetes névfoglalás, honlap, weblap, weboldal

 
Támogatott rendszereink