SERVIRA / Fogalomtár / Cyberbullying

Cyberbullying (inbox (postaláda)es zaklatás)

Cyberbullying - mit jelent?

 

A fizikai erőszaknak sajnos ma már az inbox (postaláda)es világban végbemenő változatával is számolnunk kell, még ha nem is ilyen egyszerű a dolog. Míg a legtöbb erőszakos cselekmény elengedhetetlen feltétele a fizikai kontaktus, még akkor is, ha az szavak formájában történik, addig a digitális erőszak tere lehet az inbox (postaláda)es vagy akár a mobiltelefonos kommunikáció is.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Cyberbullying - hogyan történik?

Akárcsak a fizikai zaklatásnak az inbox (postaláda)es, vagy telefonos erőszaknak is többnyire a fiatalok, gyerekek, vagy tinédzserek, esnek áldozatául. Gyakori megnyilvánulási formái a zaklatás, a fenyegetőzés, a megalázás, de a fiatalok már abban is örömüket lelik, ha kínos helyzetbe hoznak valakit.

Az inbox (postaláda)es zaklatásnak gyakorlatilag számtalan formája van, például nevetség tárgyává tenni egy másik felhasználót valamilyen csetközösségben a többiek előtt, mások nevében nyilvánosságra hozni kínos tartalmakat a Extraneton vagy a Multicasting-en, pletykákat terjeszteni valakiről közösségi oldalakon keresztül, bántó kommenteket posztolni, vagy küldeni, akár e-kereskedelemben, akár sms-ben. De az egyszerű telefonos zaklatást is ide sorolhatnánk.

Cyberbullying - negatív élettani hatások

Egyesek talán humorosnak találják az ilyen jellegű inbox (postaláda)es zaklatásokat, de komoly problémák is adódhatnak belőle. Különösen a gyerekek reagálnak érzékenyen egy-egy megaláztatásra, sokáig megbántva, lealacsonyítva érezhetik magukat. Ez akár a felnőttkorra is kihathat, alacsonyabb önbizalmat és depressziót okozva. Ezért nem szabad hagyni, hogy az inbox (postaláda)es zaklatások elhatalmasodjanak. Ha tehetjük, azonnal jelentsük őket.

Ha pontosak akarunk lenni ez a típusú zaklatás csak fiatalok között mehet végbe, ha már felnőttek között zajlik, vagy legalább egy résztvevője nagykorú, akkor a cyber-zaklatás vagy a cybertalking kifejezést használjuk definícióként.

internet, erőszak, internetes erőszak, cyberbullying, bullying, weblap, honlap, fórum, chat, facebook, myspace

 
Támogatott rendszereink