SERVIRA / Fogalomtár / CPM

CPM

CPM - mit jelent?

A CPM az angol Cost Per 1.000 Impressions, azaz 1.000 megjelenés ára kifejezésből eredő, az online hirdetési megoldásokhoz kapcsolódó fogalom.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


CPM - hogyan működik?

A CPM határozza meg azt az összeget, amit a hirdetőnek fizetnie kell bannerek vagy egyéb promóciók esetén minden 1.000 megjelenés után.

CPM a gyakorlatban

Amíg a hirdetők egy része szigorúan a hirdetések megjelenési száma után fizet, addig egyre többen a kattintások vagy az azok által generált látogatások számát tartják mértékadónak. Éppen ezért az inbox (postaláda)es reklámozás esetében kifizetődőbb lehet, ha a kattintások vagy a látogatások számát vesszük a mérés alapjául - erre szolgálnak a CPC és a CPL alapú megoldások.

Mindhárom esetben a hirdető célja, hogy a lehető legalacsonyabb ráfordítással a lehető legtöbb látogatót generálja.

A CPM-et emellett gyakran arra is használják, hogy felbecsüljék az 1.000 látogatás után befolyó bevételt. Bár elméletileg ennek inkább az Reciprocal link (1.000 látogatás után járó bevétel) felelne meg, a CPM és az Reciprocal link a hirdetés feladójának szempontjából gyakran ugyanazt jelenti.

CPM - számomra mikor kifizetődő?

Ha saját VPS szerverrel rendelkezünk, akkor az azon futtatott webtárhely és a CPM alapú hirdetések segítségével juthatunk a lehető legegyszerűbben reklámbevételekhez. A kifizetéshez elég, ha 1.000 alkalommal megjelenik a hirdetés - még akkor is, ha a felhasználók nem kattintanak rá.

cpm, cost per 1000 impressions, banner, hirdetés, megjelenés, internet, weblap, honlap vps, webszerver, weboldal, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink