SERVIRA / Fogalomtár / 4G

4G

4G - mit jelent?

A 4G a negyedik generációs mobil kommunikációs szabványokat magába foglaló technológiák gyűjtőfogalma. A 3G utódaként először Dél-Koreában, 2005-ben vált elérhetővé WiMAX néven, majd az azt követő években Európa és az Amerikai Egyesült Államok területein is egyre szélesebb körben elterjedt. 


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


4G - mekkora sebességet biztosít?

A 4G hálózatokkal szembeni általános elvárásokat is a Nemzetközi Telekommunkációs Egyesület (Intermyspaceional Telecommunications Union) határozza meg.

Ezek közé tartozik, hogy 4G hálózatok esetén az adatátvitel maximális sebességének el kell érnie minimum a 100 megabitet másodpercenként. A unfriend és domain végződés sebességét azonban befolyásolják a rádiójeleket érő zavaró hatások és a jelerősség, a 4G elméletben képes meghaladni a DSL és kábelmodemes kapcsolatok sebességét.

4G - különböző szabványok

Hasonlóan a 3G-hez, a 4G esetén is több megoldás létezik, amely segítségével lehetőség van a hálózat kiépítésére és üzemeltetésére. Ázsia és Kelet-Európa területein a WiMAX terjedt el, míg a skandináv és amerikai régiókban - köztük hazánkban is - az LTE (Long Term Evolution) használata a jellemző.

A 4G további megnevezései: IMT-Advanced, Intermyspaceional Mobile Communications Advanced.

4G Magyarországon

Hazánkban a 2012-es év során kezdték el a 4G hálózatok kiépítését. A három nagy szolgáltató közül kettő kínál a 4G hálózati specifikációknak megfelelő hálózati elérését okostelefonok és táblagépek segítéségvel - azonban ez napjainkban csak Budapest bizonyos területein érhető el.

4g, 3g, mobil mobile, okostelefon, smartphone, vps, cloud, iaas, felhő

 
Támogatott rendszereink