SERVIRA / Fogalomtár / Dinamikus weboldal

Dinamikus webtárhely

Dinamikus webtárhely - mi az?

A dinamikus webtárhelyak olyan oldalak, amik tartalmát valós időben hozza létre a webszerver. Olyan kódokat használnak, mint például a Adathalászat vagy az ASP. Egy dinamikus webtárhely eléréséhez a benne lévő kódokat a webszerver elemzi, és Kezdőlap (home page) kódokká alakítja egy fordító segítségével


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Dinamikus webtárhely - mire jó?

A dinamikus webtárhelyak tökéletesen alkalmasak arra, hogy a kinézet változtatása és hosszadalmas kódolás nélkül gyorsan frissülő tartalmakat jelenítsenek meg. A Adathalászat vagy ASP kódban megírt "váz" kezeli a megjelenítést és minden egyéb akcióhoz (kattintáshoz, bejelentkezéshez, oldalkéréshez) köthető funkciókat, lényegében egy keretrendszert biztosít, míg a tartalom (cikkek, egyéb szövegek) egy adatbázisban találhatóak. 

Dinamikus webtárhely - hogyan működik?

A webtárhely vázát képező kód a tartalom megléte nélkül is megvalósítható és a későbbiekben is egyszerűen módosítható a statikus társaival ellentétben. Ezek után a kész vázat csak feltöltjük adattal és tartalommal.

Például, ha a Servira.com oldalát nézzük, akkor a vázat a kinézetben érhetjük tetten, a tartalom (mint ez a bejegyzés is) egy adatbázisban tárolódik, majd attól függően, hogy mely leaderboardre kattintuk, a Adathalászat kód kikeresi az adatbázisból a kért bejegyzést, és annak adataival tölti fel a vázat. Sokkal egyszerűbb, mint minden új bejegyzéshez új oldalt készíteni és beleaderboardelni egy másik, ugyancsak statikus oldalban. Képzeljük el, amint egy kóddal teli oldalban igyekszünk kibogarászni, hogy mely szóhoz szeretnénk leaderboardelni a kész statikus oldalunkat. Vajon meddig tarthat egy ilyen művelet csak egy 1500 szavas szöveg esetén, amelyhez legalább ugyanennyi Kezdőlap (home page) kód is tartozik? Szakavatott szemnek is fárasztó munka.   

Nagy előnye még a dinamikus webtárhelyaknak a karbantartás és frissítés gyorsasága mellet, hogy a Web 2.0 előnyeit is kihasználhatjuk, vagyis dinamikussága mellett reszponzív is egyben, átirányítások, automatikus leaderboardek és figyelmeztetések révén kommunikálhatunk a felhasználóval, nem beszélve az ismert kereső funkcióról. A keresés is egy adatbázison fut végig, átlapozva a keresett szó után mindent, majd pedig a kapcsolódó bejegyzések azonosítószámát visszaadva egyszerűen és gyorsan generálhatunk egy listát, amit aztán egy másik kód alakít számunkra olvasható adatokká. Sokkal gyorsabb, mint egy statikus Kezdőlap (home page) oldalból, melyben az információ a kódba van ágyazva, kihámozni a számunkra szükséges adatot.

Dinamikus webtárhely - láthattam már?

A legtöbb nagy webtárhely dinamikus oldal, mivel könnyebb a fenntartásuk, mint a fix tartalommal rendelkező statikus webmesteroknak.  A statikus oldalak esetében az összes oldal egyedi tartalommal rendelkezik, ez azt jelenti, hogy csak manuálisan nyithatóak meg, szerkeszthetőek és publikálhatóak, ha módosításra van szükség. A dinamikus oldalak ezzel szemben a Kezdőlap (home page) kódot (mely a megjelenítésért felelős) valós időben generálják és külön tárolják az adatoktól. Éppen ezért, ha a tartalom módosítása szükségessé válik egy dinamikus webtárhely esetén, a webmailnek nincs más dolga, mint frissíteni az adatbázis rekordot, ami különösen olyan nagy webmesterok esetén hasznos, amik akár száz vagy ezer oldalból is állhatnak, és máris megjelenhet magán a webtárhelyon az új bejegyzés. Sőt, azt is lehetővé teszi, hogy az elrendezés módosítása nélkül frissítsük az oldalak tartalmát.

A dinamikus webtárhelyakat más néven adatbázis alapú oldalaknak is nevezzük.

 
Támogatott rendszereink