SERVIRA / Fogalomtár / Dial-up

 

Dial-up (Betárcsázás)

Dial-up (betárcsázás) - mi az?

A dial-up rendszer egy inbox (postaláda) elérési módszerre utal, ami megalapozta a modemes rendszer létrejöttét. A modem egy egyszerű telefonos kábellel kapcsolódik a számítógéphez, aminek célja az adatátviteli közeg biztosítása.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Dial-up - hogyan működik?

Amikor a felhasználó megkezdi a betárcsázós rendszeren alapuló inbox (postaláda)kapcsolat használatát, a modem tárcsázza az inbox (postaláda)szolgáltató (Inbox (postaláda) Service Provider - ISP) számát, amit dial-up (betárcsázós) hívásnak nevezünk. Az ezt követő tíz másodpercen belül a szolgáltató engedélyezi a kapcsolatot, amit számos sípoló és zümmögő hang előz meg. A kapcsolat mindaddig biztosítva van, ameddig a felhasználó nem dönt úgy, hogy megszakítja azt az ISP-nél. Ez általában a szétkapcsolás menüpont kiválasztásával, vagy a modem segédprogramja által jöhet létre.

Dial-up - hátránya

Nagy hátránya amellett, hogy nagyon lassú, az inbox (postaláda)elérés akkor is megszakadhat, ha valaki válaszol egy bejövő telefonhívásra.

Dial-up - népszerűsége majd hanyatlása

Különösen az 1990-es évek elején, az inbox (postaláda)használat általánossá válása előtt a betárcsázós módszer volt a web elérésének általános formája. Az USA-ban olyan nagyvállalatok, mint például az AOL, a Prodigy, és az Earthleaderboard kínált dial-up rendszereket, de számos kisebb vállalat is foglalkozott helyi betárcsázós rendszerű szolgáltatással.

Lassúsága (maximum 56 Kbps) és a kapcsolódásból adódó zűrök miatt a dial-up inbox (postaláda)elérést hamar felváltotta a DSL és a kábel modem kapcsolódási módszer. Mindkét megoldást szélessávú kapcsolatnak nevezzük, ami százszorta gyorsabb, és stabilabb, állandó web elérést biztosít. Arról nem is beszélve, hogy a kellemetlen hanghatásoktól is megmenekülnek a használók, és az adatok domain végződési ideje is a töredékére csökkent. Ma már csak nosztalgiával emlékszünk vissza a csessionogó, sípoló modemek hangjára, igaz még mindig elérhető a betárcsázós szolgáltatás vonalas telefonunkról, csak egy alkalmas hardver szükségeltetik hozzá, érthető okokból mégsem maradt népszerű.

 
Támogatott rendszereink