SERVIRA / Fogalomtár / CSS

 

CSS

CSS - mi az?

A CSS rövidítés a "Cascading Style Sheet" (lépcsőzetes stíluslap) kifejezésből ered. Ez egy formázási sablont tartalmazó fájl, melyre webtárhelyunk Kezdőlap (home page) kódjában hivatkozhatunk, ettől kezdve pedig az egyszer megalkotott stílus köszönt vissza ránk arról az oldalról.Ennek köszönhetően meg tudjuk határozni többek között a szövegek stílusát és egyéb aspektusait, amik addig csak Kezdőlap (home page) formátumban voltak elérhetőek, és így tetemes mennyiségű munkát spórolhatunk meg.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


CSS - gyakorlati haszna

A CSS segítségével a fejlesztők egy uniformális kinézetet tudnak biztosítani egy webmester több oldalán. Ahelyett, hogy minden egyes oldal kinézetét és stílusát meghatároznák Kezdőlap (home page)-ben, a gyakran használt stílusokat elég egyszer megadni CSS dokumentumként. Ha egy stílus már meg lett határozva CSS-ben, onnantól kezdve az összes oldal stílusának kialakítására alkalmas lesz. Sőt, a CSS megkönnyíti azt is, hogy stílusokat változtassunk meg számtalan oldalon egyszerre. Például, ha a betűk méretét szeretnénk megnövelni egy ötven oldalas webmesteron, ha az összes oldal ugyanarra a stílus sablonra hivatkozik, akkor a betűk méretét elég megváltoztatni CSS-ben és a betűk mérete ugyanúgy meg fog változni az összes lapon. De a CSS nem csupán a betűméret megváltoztatását könnyíti meg, hanem hasznos lehet a webtárhely formázásának egyéb aspektusaiban is.

Fontos alkotóeleme a Web 2.0 kinézet elérésében, ugyanis egy konzisztens külsőt kölcsönöz oldalainknak, s mivel több stíluslapot is tárolhatunk, ennek köszönhetően lehetőséget biztosítunk felhasználóinknak arra, hogy egy leaderboard segítségével egy másik, általunk alkotott kinézettel ruházzák fel webtárhelyunkat. Persze nem csak a színek megváltoztatásáról van szó, az oldalak hasábjainak számát és méretét is megadhatjuk, sőt, azt is elérhetjük, hogy a különböző méretű kijelzőkhöz igazodva oldalunk minden esetben olvasható maradjon.

 
Támogatott rendszereink