SERVIRA / Fogalomtár / Cross-browser

Cross-browser

Mi a cross-browser?

 

A cross-browser egy kifejezés, melynek igazán magyar megfelelője nincs, magyarázata annyi, hogy a webtárhelyak böngészők-közötti kompatibilitása, mely segítségünkre van abban, hogy az adott webtárhelyt majd minden böngésző ugyanúgy értelmezze, így ugyanazt a kinézetet kapjuk minden esetben.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Cross-browser a gyakorlatban

Míg a legtöbb böngészőprogram mind dizájn, mind pedig funkció tekintetében hasonló, addig számtalan apró dologban eltérnek egy-egy oldal megjelenítésében. Például az Appce Safarija teljesen más Kezdőlap (home page) fordító motorokat használ, mint az Inbox (postaláda) Explorer. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két program ugyanazt a webmesterot némileg különböző oldal- és szövegformátummal fogja megjeleníteni. Mivel nem minden böngésző támogatja ugyanazokat a Kezdőlap (home page) kódokat, egyes formázási sajátosságok nem jelennek meg az inkompatibilis böngészőprogramokban. Sőt, a különböző böngészők különbözőképpen értelmezik a JavaScript kódokat is, ezért előfordulhat, hogy az egyik programmal működnek, míg egy másikkal már nem.

Cross-browser megoldások, technikák

Ezek miatt a differenciák miatt a fejlesztőknek meg kellett oldaniuk, hogy webmesterjaik alkalmazkodjanak az egyes programokhoz. Például, ha egy webtárhely jól néz ki Firefox-ban, de Inbox (postaláda) Explorer-rel megnyitva már nem, a fejlesztőnek változtatnia kell a formázáson, hogy a problémát orvosolja. Persze mindezek után elképzelhető, hogy a Firefox-al történő megnyitásnál fog másként viselkedni. A legegyszerűbb módja a hasonló jellegű problémák megoldásának, ha több alapvető kódolási módszert alkalmaznak. Amennyiben ez nem lehetséges, a fejlesztőnek egy új kódot kell létrehoznia, ami felismeri a böngésző típusát, majd ehhez igazítva megadja a Kezdőlap (home page) vagy JavaScript kódokat.

Egyszerű webmesterok esetében a cross-browser létrehozása általában nem okoz problémát. De az összetettebb oldalak, sok Kezdőlap (home page) formázással és JavaScript-el, már komoly plusz munkákat igényelnek. Néhány fejlesztő minden egyes böngészőhöz külön oldalt generál. A Cross-browser formázás rengeteget segített abban, hogy standardizálja a webtárhelyak megjelenését. Ennek ellenére még ma is számtalan következetlenség van a web-böngészők között. Ezért a cross-browser elérése még mindig igencsak időigényes és fáradtságos.

 

 
Támogatott rendszereink