SERVIRA / Fogalomtár / 3G

3G

3G - mi az?

A 3G a harmadik generációs mobil adattechnológiákhoz kapcsolódó technológiák gyűjrtőfogalma. Az első generáció (1G) 1982-ben került bevezetésre, míg a második generációs (2G) szabványokat az 1990-es évek elején vezették be. A harmadik generációs standardeket 2001-ben mutatták be, azonban széleskörben csak 2007 után kerültek bevezetésre.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


3G - mekkora sebességet biztosít?

A 3G hálózatok specifikációit a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület (Intermyspaceional Telecommunications Union) határozza meg, amelyeket az IMT-2000 szabvány ír le. Ezek egyike, hogy a hálózatnak minimum 2 megabit/másodperc sebességű adatkapcsolatot kell biztosítania, azonban a ma használt szabványok jóval nagyobb sebesség elérését is lehetővé teszik.

3G - különböző szabványok

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem létezik egyetlen, minden megoldást lefedő 3G technológia. A különböző telekommunikációs cégek különböző technológiákat alkalmazva biztosítanak a 3G standardeknek megfelelő sebességet nyújtó hálózatot: az amerikai AT&T GSM, míg a szintén amerikai Verizon CDMA alapú hálózatot üzemeltet.

Az európai szolgáltatók különböző, az IMT-2000 elvárásainak megfelelő technológiákat alkalmaznak a 3G hálózatok üzemeltetése során.

3G Magyarországon

Ma hazánkban mindhárom szolgáltató a 3G szabványoknak megfelelő hálózatot üzemeltet, azonban teljes lefedettséget egyik sem biztosít jelenleg.

3g, mobil, mobile, internet, mobilnet, vps, cloud, felhő, iaas

 
Támogatott rendszereink