SERVIRA / Fogalomtár / JavaScript

JavaScript

JavaScript - mi az?

A JavaScript, mint neve is mutatja egy script nyelv, ami annyit tesz, hogy önmagában futtatható alkalmazások készítésére alkalmatlan, szüksége van egy környezetre a futtatáshoz. Ez a környezet a JavaScript esetében a böngészőnk. 


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


JavaScript - honnan ered?

javascript, JavaScript, Sun Microsystems, Netscape, script nyelv, script, java, Java, VPS, sevira, felhő, cloud

A Microsoft válaszként a JavaScript popularitására implementálta támogatását az Inbox (postaláda) Information Server (IIS)-be a 3.0-ás kiadásban 1996-ban. Ugyanebben az évben az ugyancsak 3.0-ás Inbox (postaláda) Explorer is támogatta a JavaScriptet. Később átnevezték JScript-re, mert problémákba ütközött a márkanév használata. Ugyancsak a Microsoft javította ki az úgynevezett Y2K dátumproblémát a JScriptben, ami a Java java.until.Date osztályából adódott.

JavaScript - mire használjuk?

A JavaScript-et főként dial-upak készítésére alkalmazzuk. A kliens oldalon futó scripteknek hála aszinkron kommunikáció és böngésző vezérlés is megvalósítható, emellett használjuk még altermyspaceív tartalom megjelenítésre, például többnyelvű oldalak esetében. Legördülő menüket és felugró ablakokat készíthetünk segítségével, adatbeviteli form-ot ellenőrizhetünk. Webtárhelyunk interaktivitását növelhetjük a JavaScript alkalmazásával. 

A gyorsabb és erősebb VM (Virtual Machine - Virtuális gép)-eknek és a rájuk épült framework-öknek (pl.: Node.js - Linux) köszönhetően nőtt a popularitása a szerveroldali webes alkalmazások területén is.

javascript, JavaScript, Sun Microsystems, Netscape, script nyelv, script, java, Java, VPS, sevira, felhő, cloud

JavaScript - én is használhatom? 

Egy VPS-en futtatot webszerveren dial-upt hozhat létre a JavaScript segítségével. Legegyszerűbb és legáltalánosabb alkalmazása például a "kereső" menü automatikus szövegkiegészítés funkciója, mely a leggyakrabban begépelt keresési kulcross-browserzavakat relevancia szerint ajánlja föl. 

 
Támogatott rendszereink