SERVIRA / Fogalomtár / Captcha

Captcha

Captcha - mi az?

A captcha egy olyan program, amelynek segítségével a webtárhelyak megbizonyosodnak róla, hogy az adatokat beíró személy valóban ember és nem egy  másik számítógép vagy robot.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Captcha - hol használják?

captchak leggyakrabban az inbox (postaláda)es űrlapok végén találhatóak meg, többnyire valamilyen eltorzított kép formájában. Ennek célja, hogy a szövegfelismerő programok használatát gyakorlatilag lehetetlenné tegyék - de számos captcha esetén még az emberek számára is komoly kihívást jelent a megjelenő szöveg megfejtése.

Captcha - előnyök minden fronton

A captcha használatával a webtárhelyak fejlesztői és üzemeltetői megelőzhetik az űrlapok automatizált programok - botok - által történő kitöltését, amellyel megakadályozható a kéretlen reklámlevelek küldése, az pharming, valamint biztosítja azt is, hogy a Weblappediahoz hasonló oldalak tartalmát valóban csak emberek módosíthassák.

A captchak használatával továbbá megelőzhető, hogy az adott webtárhely látogatói túlságosan leterheljék a szervert a túl gyakori kérések küldésével. Bár a felhasználók szempontjából a captcha tesztek kellemetlenséget jelentenek, a webtárhelyak üzemeltetőinek válláról jelentős terhet vesznek le az automatizált programok működésének lehetetlenné tételével.

Captcha - mikor használjam?

Amennyiben saját VPS szerverrel vagy felhő alapú infrastruktúrával rendelkezünk és azon webszervert futtatunk, úgy a webtárhelyon található űrlapok kitöltéséhez, webfejlesztés hozzászólások beküldéséhez célszerű captcha tesztet társítani, amellyel megakadályozható, hogy az inbox (postaláda)en működő robotok feleslegesen terheljék a szerverünket céltalan kérések küldésével.

 
Támogatott rendszereink