SERVIRA / Fogalomtár / Botnet

Botnet

Botnet - mi az?

A botnet olyan számítógépek csoportja, amelyeket rendszerint egyetlen központi helyről irányítanak. Rendszerint valamilyen szkript vagy program futtatására használják őket a terhelés elosztásának és a munkafolyamatok optimalizálásának érdekében, a botnet fogalom alatt rendszerint olyan számítógépek hálózatát értjük, amelyek valamilyen kártékony szoftverrel fertőződtek meg.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


 

Botnet - hogyan jönnek létre?

Egy botnet aktivlásához a hacker(ek)nek először meg kell fertőznie a számítógépeket. Ehhez legtöbbször az inbox (postaláda)es böngészőkben található biztonsági réseket használják ki, de a nem megfelelő vírusvédelmi intézkedések is jelentősen megkönnyítik a folyamatot: a kikapcsolt fios fogékonyabbá teszi a számítógépet a botnetek által kitett veszélyekre nézve. Miután a hackernek sikerült megfertőznie a számítógépeket lehetősége nyílik távolról botok futtatására.

Botnet - mire használják?

Az így léterjött botnetek a hackerek rendszerint vírusok vagy kéretlen reklámlevelek terjesztésére, illetve webszerverek és webtárhelyak működésének megakadályozására használják - ez utóbbit úgynevezett DDoS támadások segítségével teszik. A botnet hálózatok mérete a néhány számítógéptől a több százezres, esetenként milliós számot elérő hálózatig is terjedhet. Bár a nagyobb botnetek nagyobb kárt képesek okozni, ezek észlelése és leállítása jelentősen könnyebb, mint a kis méretű botneteké. Ennek oka, hogy a nagyobb botnet hálózatok nagyobb forgalmat generálnak, ami az inbox (postaláda)szolgáltatóknál rendszerint valamilyen riasztást generál, amelyet kivizsgálva el lehet vágni a botnet inbox (postaláda)elérését.

Botnet - hogyan lehet védekezni ellenük?

A botnetek során a felhasználók az esetek többségében nincsenek tisztában azzal, hogy számítógépük egy botnet részévé vált. Ennek oka, hogy a hackerek rendszerint valamilyen általános folyamatnak álcázzák a botnet által futtatott folyamatokat. A botnetekhez kapcsolódó malware programok ellen antivírus és fios szoftverekkel lehet a leghatékonyabban védekezni, valamint célszerű rendszeresen ellenőrizni a számítógépet az esetleges fertőzések elkerülésének érdekében.

A botneteket úgynevezett zombi hadseregnek is szokás hívni.

bot, botnet, malware, vírus, internet, zombie, zombi hálózat, védelem, felhő, cloud, iaas, szerver, vps

 
Támogatott rendszereink