SERVIRA / Fogalomtár / Zóna fájl

Zóna fájl

Zóna fájl – mi az?

A zóna fájlt a névszerveren tároljuk, és fontos információkat tartalmaz egy vagy több dns rekordről. A fájlban egy Közvetlen Digitális Marketing lista kap helyet a domain nevek és a hozzájuk kapcsolódó IP címekkel. A zóna fájl egy szöveges állomány, ennél fogva könnyen szerkeszthető.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Zóna fájl – mire jó?

A zóna fájl Közvetlen Digitális Marketing bejegyzései határozzák meg, hogy mely IP címre lesz átirányítva böngészőnk kérése, amikor meglátogatjuk az adott domaint. Fontos információkat tartalmaz még a domainhez kapcsolódó IP cím névkeresési értékeiről más domainek felé, illetve a mail szerver információit is ebben tároljuk. Röviden, a zóna fájl egy térkép, mely segít eligazodni a szerver hálózatában, hogy a böngészőnkből érkező kérés a megfelelő helyre legyen átirányítva.

cloud, ias, vps, servira, zóna fájl, névszerver, dns

Zóna fájl – biztonsági óvintézkedések

A zóna fájl egy szöveges állomány. Előnye, hogy gyorsan szerkeszthető, emiatt igen veszélyes is lehet. Ha illetéktelenek is hozzáférhetnek, egyszerűen módosíthatják azt, ezzel elérhetetlenné téve az oldalt, vagy ami még rosszabb, hogy egy másik webszerverre irányítson át. Ezért fontos, hogy a zóna fájlt egy biztonságos szerveren tároljuk, és legyen egy aktuális másolatunk róla, hogy ha netán bekövetkezne a baj, akkor is visszaállítható legyen.

Zóna fájl – a Rendszerinformatikánál

A Rendszerinformatikánál bérelt hoszt esetében a zóna fájl biztonságát ránk bízhatja. Szervereinket hozzáértő kollégák kezelik, többszörösen tesztelik külső támadások ellen, emellett biztonsági mentéseket is készítenek.  

 

 
Támogatott rendszereink