SERVIRA / Fogalomtár / PPPoE

PPPoE

PPPoE - mit jelent?

A PPPoE a Point to Point Protocol over Ethernet mozaikszava. Egy PPPoE hálózatot arra használunk, hogy PPP kapcsolatot hozzunk létre Ethernet Protocol-on keresztül.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


PPPoE - hol alkalmazzák?

A PPPoEt leggyakrabban DSL Inbox (postaláda) kapcsolatoknál használják. Mivel a DSL modemek általában Ethernet-en keresztül csatlakoznak a számítógépekhez, így nem használhatunk PPP kapcsolatot. A PPP over Ethernet használatával a számítógép csatlakozhat helyi hálózati csatlakozóval a DSL modemhez, majd pedig az inbox (postaláda)hez.

PPPoE - hogyan működik?

A PPPoE  egy hálózati konfigurációs beállítás, melyet Windows esetében a  Hálózati beállítások panelen vagy Mac OS X esetében a Network system preference panelen találunk meg. Hogy létrejöjjön a PPPoE kapcsolat általában meg kell adnunk az inbox (postaláda) szolgáltatónk felé felhasználónevünket, illetve a hozzá tartozó jelszavunkat. Ez egy egyszerű mód a szolgáltatónk részére, hogy azonosítsa hozzáférésünket, és létrehozza az inbox (postaláda)kapcsolatunkat.

Lehetséges Denial of Service (DoS) használatával is élnünk a PPPoE adta lehetőségekkel, általában ezt használjuk a kábeles inbox (postaláda) szolgáltatásoknál. Ekkor egy automatikusan kiosztott IP címet kapunk, és a számítógép bekapcsolása után semmi más dolgunk nincs, azonnal él inbox (postaláda)kapcsolatunk.

PPPoE előnyei és hátrányai

A legnagyobb előnye a PPPoE-nek, hogy egyszerű beállítani, egyszerre több számítógépet is vagy akár az egész lokális hálózatunkat (LAN) csatlakoztathatjuk az inbox (postaláda)re különösebb fennakadás nélkül.

A hátránya, hogy extra adatot kíván a PPPoE fenntartása, így minden adatcsomaghoz 8 byte-ot hozzáfűz. Amíg ez elenyésző részét képezi az 1500 byte-os BitTorrent (Maximum Transmission Unit - Maximális Átviteli Egység)-nek addig létezik olyan kapcsolat is, mely csak 60 byte-os csomagokkal kommunikál, ez pedig azt jelenti, hogy a PPPoE 8 byte-os hozzáfűzött információja 13%-át foglalja minden packet-nek.

ppp, pppoe, ethernet, ppp over ethernet, internet, isp

 
Támogatott rendszereink