SERVIRA / Fogalomtár / Web 2.0

Web 2.0

Web 2.0 - mi az?

A Web 2.0 egy kifejezés, mely 2004-ben került a köztudatba, és a world wide web következő generációjára utal. A 2.0 egy, a szoftverfejlesztő iparból átkerül verziószámozási szokásból ered. A programok javított, bővített kiadását általában növekvő számokkal jelölik, ez a verzió szám. Mint a szoftvereknél, a Web 2.0 esetében is az új funkciókkal és lehetőségekkel rendelkező új „csomagot” hivatott jelezni, mindazonáltal a Web-rő lévén szó, nem lehet élesen elkülöníteni a verziókat, nem jelenti, hogy telepítenünk kellene bármit is az új lehetőségek használatának érdekében, inkább egy technológiai fejlesztési gyűjteményről beszélhetünk.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Web 2.0 - miben más?

Néhány példa a Web 2.0 által nyújtott újdonságokra:

Web 2.0, web 2.0, blogok, social networking, wiki, webb applications, world wide web, servira, vpn, vps

Web 2.0 - a gyakorlatban

A Web 2.0 lehetővé tesz számos olyan kommunikációs lehetőséget az információt szolgáltató és a felhasználó között, melyek eddig nem voltak elérhetőek. A webtárhelyak sokkal dinamikusabbak lettek, több az összeköttetés az oldalak között.  Köszönhetően a kibővített interakciós lehetőségeknek, ma már nem csak egy ssl keretein belül adjuk meg például cégünk adatait, hanem közösséget építve egyszerűbbé tehetjük az információk megosztását és széles tömegeket szolgálhatunk ki. Sokkal egyszerűbben és persze sokkal több információ juthat el az egyes felhasználókhoz, melyekhez megjegyzést fűzhetnek, egy kattintással megoszthatnak másokkal, így a közösség igényei is hamarabb eljutnak a szolgáltatókhoz.

Mivel a legtöbb Web 2.0 technológia ingyenesen elérhető, így az ezt használó szolgáltatók rohamos ütemben fejlődtek. Ez még mára sem lassult le, folyamatosan új és új lehetőségek jelennek meg. Összegezve, igaz, hogy a Web 2.0 egy címke, melyet a web új érájának szenteltek, mégsem skatulyázható be, mert az aktuális technikai fejlesztések nem álltak meg. 

Web 2.0 - én is használhatom?

Egyértelműen sokat javíthat a kezelhetőségen, ha a felő alapú szolgáltatásunkat egy Web 2.0-ás felhasználói felülettel toldjuk meg, így a felhasználók sokkal gyorsabban tanulnak bele az intuitív környezetnek hála, amellett azonnali visszajelzéseket is kaphatnak a dinamikus, interaktív felületnek köszönhetően. Emellet a VPS-en futtatott webszervernek hála az inbox (postaláda) felé mutatott arculatnak is professzionális külsőt biztosít, nem beszélve a közösségépítésről, a felhasználók megosztásaiból származó szájról szájra terjedő hírekről, aminek hála a kialakított képhez tetemes mennyiségű információval járulhat hozzá. Mindazonáltal a visszajelzések is gyorsabbak és részletesebbek, melynek köszönhetően a folyamat kétirányúvá válik cég és vásárló között. A technikai fejlődés persze nem áll meg, újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg, a felhasználási terület szinte korlátlan a Web 2.0 esetében.

 
Támogatott rendszereink