SERVIRA / Fogalomtár / Névszerver

Névszerver (nameserver)

Névszerver - mi az?

A névszerver feladata, hogy a domain neveket lefordítsa IP címekre. A névszerver lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy elérjen egy webtárhelyt a címsorba gépelt dns rekordvel, ahelyett hogy a tényleges IP címét írná be az aktuális oldalnak.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Névszerver - hogyan működik?

névszerverek képezik Domain Name System (Közvetlen Digitális Marketing) alapját. A névszerverek segítségével létrejött rendszer lehetővé teszi, hogy a webtárhelyak domainneveket használjanak a szervereik IP címe helyett (egy beszédes név egyszerűbben megjegyezhető mint egy számsor). Ha mégis szeretnénk megtudni egy domainnév IP címét, használhatunk úgynevezett Névszerver lookup eszközöket.

Általában két névszervere van minden regisztrált dns rekordnek. Egy elnevezési konvenció például: ns1.szervernev.com és ns2.szervernev.com, ahol a szervernev megegyezik a szerver nevével. Az első az úgynevezett primary nameserver, vagyis elsődleges névszerver, a második a backup nameserver, azaz tartalék névszerver, biztonsági másolat az első szerverről arra az esetre, ha az elsődleges névszerver nem válaszolna.

Névszerver működés közben

captcha_(blind_carbon_copy)" style="text-decoration: underline;">bcaptcha (blind carbon copy).servira.com címsorba való begépelése esetén a kérésünk befut a Servira névszerverére, ami aztán visszaküldi a Servira webtárhelyának IP címét, hogy kapcsolódhasson böngészőnk.

Névszerver - lehet saját névszerverem?

Egy megfelelően konfigurált VPS szerver segítségével bárki üzemeltethet saját névszervert, amelyet akár nyilvánossá is tehet.

name server, nameserver, névszerver, név szerver, dns, dns server, dns szerver, internet, weblap, honlap, weboldal, vps, iaas, felhő, cloud

 
Támogatott rendszereink