SERVIRA / Fogalomtár / Cluster

Cluster

Cluster - mi az?

A cluster, avagy számítógépfürt fogalma alatt hasonló felépítésű és feladatokat ellátó számítógépek összekapcsolt csoportját értjük.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Cluster - hogyan működik?

A cluster által létrejött csoport sokszor egy rendszernek látszik. Általában a csomópontok nagysebességű, helyi hálózaton keresztül jönnek létre. Minden csomópont (szerver) a saját operációs rendszerét futtatja. A számítógépfürtöket azért hozzák létre, hogy növeljék a teljesítményt és a rendelkezésre állást az egyetlen egyedi számítógépet számláló rendszerekhez képest.

Cluster - milyen előnyei vannak?

A cluster további előnyei közé tartozik a költséghatékonyság is. A megoldás változatos formákban alkalmazható: kiépíthetőek kis, könnyen kezelhető csomópontokat tartalmazó üzleti fürtök, valamint a leggyorsabb kapcsolatok is, mint amilyen pl. IBM Sequoia.

server, szerver, felhő, cloud, iaas, vps, cluster, fürt, számítógép fürt

Négy kategóriáját különíthetjük el a számítógépfürtöknek. A magas rendelkezésre állású rendszereket (HA-rendszer), a teljesítmény elosztott-rendszereket, a számítási fürtöket valamint a rács számításokat.

Cluster - hogyan használhatom?

A különböző cloud infrastruktúrák gyakorlatilag egyfajta nagy számítási teljesítményű clusternek is tekinthetőek, de annál jóval többet nyújtanak.

 
Támogatott rendszereink