SERVIRA / Fogalomtár / RAID

RAID

RAID - mi az?

A RAID egy tárolási technológia, ami az adatok elosztását és replikálását könnyíti meg több, egymástól fizikailag teljesen független merevlemezen.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


RAID - hogyan működik?

Ez egy logikai lemez létrehozásával lehetséges. Több RAID szintet különíthetünk el, de általánosságban mindegyikről elmondható, hogy az adatbiztonság növelését vagy az adatátviteli sebesség növelését szolgálja mindegyik. A RAID alapötlete a lemezegységek csíkokra bontása volt, ezek azonban nem azonosak a lemez fizikai sávjaival.

Kezdetben öt RAID szintet írtak le (RAID 1-től RAID 5-ig). Ezek a szintek nem a fejlődésre, a minőségre vagy a sorrendiségre utalnak, egyszerűen a különböző megoldásokat jelentenek. A kezdeti 5 szinthez később hozzávették a RAID 6-ot, illetve RAID 0-ként szoktak hivatkozni arra a változatra, ahol a lemezek összefűzése valósul meg, azaz redundancia nélkül kapcsolódnak.

adat, merevlemez, redundancia, adatbiztonság, adattárolás, hdd, raid, vps, felhő, cloud, iaas

RAID - hogyan élvezhetem az előnyeit?

A Servira segítségével bérelhető virtuális szerverek és cloud alapú rendszerek alapjául szolgáló infrastruktúra esetén a merevlemezek a RAID nyújtotta redundáns adattárolás előnyeit teljes mértékben kihasználják.

 
Támogatott rendszereink