SERVIRA / Fogalomtár / 0day

0day

0day - mi az?

A zero-day (vagy zero-hour, esetleg day zero) egy olyan támadás, ami kihasználja a korábbi, ismeretlen sebezhetőségeit egy számítógépes applikációnak.  Ez azt jelenti, hogy a fejlesztőknek nem áll rendelkezésükre megfelelő idő arra, hogy felfedezzék és kijavítsák a hibát.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


0day - hogyan zajlik?

Amikor a szoftverfejlesztő tudomást szerez egy biztonsági résről, megkezdődik a verseny a támadók és a fejlesztők között. Az ilyen jellegű támadások az első vagy nulladik napon következnek be, ekkor a fejlesztő már tud a hibáról, de még nem volt lehetősége arra, hogy a biztonsági javítást eljuttassa a szoftver felhasználóihoz.

internet, támadás, vírus, 0day, sebezhetőség, biztonság, security

A zero-day támadások általában olyan gyengeségeit használják ki egy szoftvernek, amiről még maguk a fejlesztők sem tudnak. A böngészőprogramok tipikusan célpontjai egy ilyen jellegű támadásnak, mivel széles körben forgalmazzák és használják. A támadók gyakran küldenek e-mail üzeneteket is, az ezekben lévő csatolmány megnyitásával pedig aktivizálódik a támadás.

0day - mit használ ki?

A zero-day támadások azt az időrést használják ki, ami a probléma fellépése és a fejlesztők reakciója között keletkezik. Ilyen jellegű támadások lehetnek a különböző vírusok, férgek és trójai falovak.

 
Támogatott rendszereink