SERVIRA / Fogalomtár / YouTube

YouTube

YouTube - mi az?

A YouTube egy videó megosztó portál, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók mások által feltöltött videókat tekintsenek meg, vagy akár maguk is feltöltsenek. A szolgáltatás 2005-ben egy független weboldalként kezdte karrierjét, majd 2006-ban a Google felvásárolta.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


YouTube - hogyan működik?

A YouTube-ra feltöltött videók megjelennek a hivatalos oldalon, valamint más oldalakon is közzé lehet tenni őket, mivel a fájlokat a YouTube szerver kezeli.

A weboldal szlogenje (Broadcast Yourself) is arra utal, hogy elsősorban olyan egyszerű emberek számára hozták létre, akik szeretnék megosztani az általuk készített videókat. Annak ellenére, hogy egyre több nagyobb vállalat és cég is használja a YouTube csatornáját arra, hogy reklámozza magát, az elsőszámú céljuk még mindig az, hogy az átlagemberek és az amatőrök töltsenek fel tartalmakat.

A YouTube-ra világ minden pontjáról lehet feltölteni mozgóképeket, ennek köszönhetően videók széles műfaji skálája áll a felhasználók rendelkezésére. Például amatőr filmek, otthon készített klipek, sportesemények bakijai vagy más vicces esemény megörökítése. Sokan használják arra is a YouTube-ot, hogy instrukciós videókat töltsenek fel, mondjuk elsősegélyt a számítógép használatához, vagy csináld magad jellegű útmutatókat.

Mióta a Google lehetővé tette, hogy az egyes videókra kattintva bevétel is generálható, pár felhasználó jövedelemre is szert tehet az aktivitásával.

Annak ellenére, hogy a YouTube egyre inkább az üzleti szféra felé tolódik, az emberek jó része még mindig szórakozási célokra használja. Mivel gyakorlatilag mindenki rendelkezik valamilyen videó rögzítésére alkalmas eszközzel, legyen szó akár mobiltelefonról vagy digitális kamerákról, egyre több pillanatot tudunk megörökíteni. Ez azt jelenti, hogy a szórakoztató videók áradatával kell számolnunk, és azt is, hogy egyre jobban kell arra figyelni, hogy nagyobb társaságban nincs-e valakinél kamera. Hiszen, amit rögzítenek, az előbb utóbb a YouTube-on köt ki, ott pedig már az egész világ hozzáférhet. 

google, youtube, social, szociális, média, media, videó, megosztó

 
Támogatott rendszereink