SERVIRA / Fogalomtár / WINS

WINS

WINS - mi az?

A WINS a Windows Internet Name Service rövidítése, és egy olyan szolgáltatásra utal, ami lehetővé teszi a Windows által meghatározott NetBIOS rendszerek futtatását TCP/IP hálózatokon keresztül.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


WINS - hogyan működik?

A WINS feltérképezi a NetBIOS neveket az IP-címekben, ez pedig a legegyszerűbb módja a hálózati szolgáltatások azonosításának. A WINS, hasonlóan a DNS-hez arra hivatott, hogy tisztázza a domain neveket. Ahogyan a DNS, úgy a WINS is megköveteli a szervertől egy név megadását és visszajuttatja az IP-címet a kliens rendszerre. A WINS fő feladatai között szerepel, hogy NetBIOS rendszerek helyét meghatározza. 

Például a WINS lefordítja WorkComputer00 a NetBIOS nevet a 192.168.1.20. IP-címre. Ez lehetővé teszi a többi hálózatban lévő rendszer számára, hogy hozzáférjenek a WorkComputer00-hoz egyenesen az IP-címen keresztül.

A Windows korai verzióiban, még a Windows 2000 előtti időszakban, a hálózati eszközök a NetBIOS nevükön futottak. Éppen ezért a Windows szerverek megkövetelték, hogy WINS-el futtassák őket, annak érdekében, hogy a hálózat hozzáférhető legyen. A Windows 2000, és az az után következő verziók már használnak DNS-t a hálózati rendszerek meghatározásához, ami azt jelenti, hogy a modern szervereknek már nincs szükségük a WINS-re. Ennek ellenére a legtöbb Windows szerver még ma is használja őket, annak érdekében, hogy a régebbi verziókkal kompatibilisen tudjanak működni.

hálózat, network, windows, wins, windows internet name service

 
Támogatott rendszereink