SERVIRA / Fogalomtár / Webtárhely

Webtárhely

Webtárhely - mi az?

A webtárhely szükséges ahhoz, hogy egy webtárhelyt közzé tudjunk tenni a világhálón.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Webtárhely - hogyan működik?

A webtárhely raktározza el az összes oldalt, amikből egy honlap felépül és teszi elérhetővé az interneten. A domain név, például sony.com egy IP címhez kapcsolódik, ami egy adott számítógépre mutat. Amikor valaki begépeli a domain nevet a böngészőjébe, akkor az adott honlap a webtárhelyről fog betöltődni.

Webtárhely lehet bármelyik gépen, ami rendelkezik speciális szoftverrel (például Apache, OS X Server, vagy Windows Server). A legtöbb webtárhely, amivel találkozunk az interneten egy megosztott tárhelyen keresztül érhető el, ez egyetlen számítógépet takar, ami képes akár több száz webmester tárolására. A nagyobb oldalak általában dedikált tárhelyeket használnak, amik csak egy oldalt futtatnak. De azok a webmesterok, amiknek rendkívül nagy a látogatottsága használhatnak két, vagy akár több számítógépet is tárhelyként.

Saját oldal létrehozásakor fel kell iratkozni egy webtárhely szolgáltatásra. A jó szolgáltatónak mindenképpen megfelelő technikai felszereltséggel kell rendelkeznie. Általában ezen szolgáltatások esetében havidíjat kell fizetnie a felhasználóknak, annak függvényében, hogy mekkora sávszélességet és lemezterületet szeretne igénybe venni. Ebből kifolyólag nem árt előzetesen megbecsülni, hogy mekkora forgalomra számítunk, és mekkora webtárhelyt tervezünk, mielőtt feliratkoznánk egy szolgáltatásra.

Webtárhely - lehet saját webtráhelyem is?

Amennyiben nem szeretnénk valamelyik szolgáltatónál webtárhelyet bérelni, úgy egy saját VPS szerver vagy felhő alapú infrastruktúra is tökéletesen alkalmas arra, hogy webtárhelyként is funkcionáljon - ezáltal lehetséges webtárhelyunk üzemeltetése is ezekről.

honlap, weblap, weboldal, tárhely, webtárhely, hosting, webhosting, internet, server, szerver, webserver, webszerver, felhő, cloud, iaas, vps

 
Támogatott rendszereink