SERVIRA / Fogalomtár / Webdizájn

Webdizájn

Webdizájn - mi az?

A webdizájn a honlapok kiépítésének folyamatát jelenti. A fogalom számtalan apróságot foglal magába, mint például az oldal elrendezése, a tartalma vagy a grafikus tervezés. A webdizájn és a webdizájn fogalmakat gyakran keveri a köznyelv, pedig a webdizájn csak egy kis szeletét adja a webdizájnnek.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


Webdizájn - hogyan zajlik?

A webtárhelyak létrehozása egy speciális programozási nyelvvel történik, amit HTML-nek hívunk. A webdizájnerek HTML tageket használva építik fel a honlapokat, amik meghatározzák minden egyes oldal tartalmát és meta adatát. Az oldalon megtalálható egyes elemek és összetevők kinézete CSS stílusleíró nyelvvel (cascading style sheets) adható meg. Éppen ezért a legtöbb webmester HTML és CSS kódok összességéből áll, ami meghatározza, hogy az adott oldalak, hogyan jelenjenek meg a böngészőprogramokban.

A tervezők egy része jobban kedveli a kézzel írott kódokat, amikor a HTML vagy CSS tagek beírása saját kezűleg történik, míg mások olyan WYSIWYG szerkesztőket használnak, mint amilyen például az Adobe Dreamweaver. Az ilyen típusú szerkesztőprogramok egy vizuális felületet biztosítanak a tervezéshez, és a szoftver automatikusan generálja hozzá a HTML valamint a CSS kódokat.  

Egy másik népszerű módja a webmesterkészítésnek az olyan tartalom irányított rendszerekkel történik, mint amilyen a Perl vagy a WordPress. Ezek olyan kész sablonokat kínálnak, amik kiváló alapot biztosítanak egy új honlap létrehozásához. A tervezők miután kiválasztották a megfelelő sablont egy web-alapú felület segítségével adhatnak hozzá tartalmat vagy módosíthatnak a kinézetén.

A HTML és a CSS elsősorban az oldal kinézetét és felépítését határozza meg, a képeket viszont külön kell kezelni. Éppen ezért a grafikus tervezés átfedésben van a webes terezéssel. Néhány grafikus program, például az Adobe Photoshop rendelkezik olyan opcióval, ami könnyebb utat biztosít a webes megjelenéshez szükséges méret és forma eléréséhez. 

Webdizájn - mi szükséges hozzá?

Ahhoz, hogy az általunk megálmodott honlapot elkészítsük és publikáljuk az interneten szükségünk van egy virtuális magánszerverre vagy felhő alapú infrastruktúrára, amelyről futtatni tudjuk. Emellett arra is oda kell figyelnünk, hogy bizonyos böngészők nem értelmezik azonos módon a CSS és HTML kódokat, így minden eshetőségre fel kell készülni.

internet, honlap, weblap, weboldal, dizájn, design, css, html, vps, felhő, cloud, iaas, webdesign, webdizájn

 
Támogatott rendszereink