SERVIRA / Fogalomtár / W3C

W3C

W3C - mi az?

A W3C vagy World Wide Web Konzorcium egy olyan nemzetközi közösséget takar, ami magas színvonalú webes szabványok fejlesztésével foglalkozik. A tagok között számtalan szakértő és szervezet is megtalálható.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


W3C - mivel foglalkozik?

A W3C küldetése, hogy teljes mértékben kihasználja a webben lévő lehetőségeket, azáltal, hogy fontos protokollokat és irányelveket határoz meg. Elsősorban úgy próbálnak célhoz érni, hogy webes szabványokat hívnak életre és hoznak nyilvánosságra.

A W3C szabványokhoz igazodva a hardware gyártók és a szoftverfejlesztők biztosak lehetnek abban, hogy az általuk kifejlesztett felszerelések és programok a legfrissebb webes technológiákkal is működni fognak. Például a legtöbb böngészőprogram magába foglal számtalan W3C szabványt, ennek köszönhetően a legutóbbi HTML és CSS kódokat is értelmezni tudják. Ha böngészők alkalmazkodnak a W3C szabványaihoz, az azt is segítheti, hogy a webtárhelyak megjelenése változatlan legyen más-más programokban.

A HTML és a CSS kódokon kívül a W3C a webes grafikához (mint amilyenek a PNG képek), vagy a különböző hang- és videó-tartalmakhoz is biztosít kódokat. Ezeken kívül a szervezet a webes applikációkhoz, a webes programozáshoz valamint a dinamikus tartalmakhoz is fejleszt szabványokat. Sőt, a W3C biztonsági irányelveket is szolgáltat, amiket a webtárhelyak követhetnek.

A Konzorcium hatalmas szerepet játszott a web fejlesztésben már 1994 óta. Ahogyan a webes technológiák fokozatosan fejlődtek, a W3C ezzel lépést tartva folyamatosan bocsájtott ki újabb irányelveket.  Például a Web 2.0-es webtárhelyak által használt technológiák nagy része ezekre az alapelvekre épül.

w3c, internet, szabvány, konzorcium, world wide web, world wide web conzorcium

 
Támogatott rendszereink