SERVIRA / Fogalomtár / VoIP

VoIP

VoIP - mi az?

A VoIP (Voice Over Internet Protocol), magyarul internet_protokoll" style="text-decoration: underline;">internet protokollon keresztüli hangátvitelt jelent, ami lényegében az interneten keresztül történő telefonos kapcsolatot teszi lehetővé.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


VoIP - hogyan működik?

Az adatok digitálisan kerülnek továbbításra internetes protokollt (IP) használva a hagyományos analóg telefonvonalak helyett. A VoIP segítségével egyszerűen és olcsóbban lehet akár nagyobb távolságokra is hívást indítani, hiszen nem kell külön megfizetni a nemzetközi telefondíjat vagy a távolsági hívás tarifáját.

A VoIP rendszer használatához számítógép, internetkapcsolat és VoIP szoftver szükségeltetik. Ezek mellett egy mikrofonnal, vagy egy analóg telefon adapterrel, esetleg egy VoIP telefonkészülékkel kell kiegészíteni a felszerelést. Rengeteg VoIP program működik egyszerű mikrofonokkal is. Vannak kivételek is, ebben az esetben USB kapcsolattal könnyen a számítógépre csatlakoztathatóak a speciális készülékek. Az analóg telefonos adapterek pedig lehetővé teszik hagyományos készülékek használatát is. Egy másik lehetséges opció az IP telefonok használata, amik egyenesen a routerre csatlakoznak Ethernet segítségével, esetleg vezeték nélkül. Ezek a telefonok már rendelkeznek minden VoIP híváshoz szükséges szoftverrel, így nem feltétlenül igényelnek számítógépes összeköttetést.

VoIP más néven

A VoIP szinonimáiként használják még az IP telefon, az internetes telefon és a digitális telefonálás kifejezéseket is.

VoIP - hogyan használhatom?

Ahhoz, hogy saját VoIP rendszert építsünk ki alapvetően két dolgora van szükség: egy VPS szerverre, amelyen a VoIP szerver progam fut, valamint VoIP telefonokra, amelyek UTP kábel segítségével csatlakoznak a hálózathoz. Ezek után a megfelelő beállítások elvégzése után bár kit roppant kedvező áron hívhatunk. 

internet, telefon, telefónia, internetes telefon, voip, voice over ip, voip telefon, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink