SERVIRA / Fogalomtár / VDSL

VDSL

VDSL - mi az?

A VDSL (Very high bit rate Digital Subscriber Line) vagy nagy sávszélességű digitális előfizetői vonal egy olyan DSL kapcsolat, ami nagysebességű internet hozzáférést biztosít. Előfordul, hogy VDSL helyett VHDSL-nek rövidítik. Az ADSL (asymmetric DSL) továbbfejlesztett változatáról van szó, ami 52 Mbps-es letöltési sebességet és 16 Mbps-es feltöltési sebességet biztosít.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


VDSL - hogyan működik?

A DSL-hez hasonlóan a VDSL is rézkábeleket használ és kiépíthető már létező telefonkábeleken keresztül is. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók mindaddig könnyen ki tudnak építeni VDSL internet kapcsolatot, amíg egy kiépített vonallal és specifikus elhelyezkedéssel és közelséggel rendelkeznek, amit az ISP megkövetel. A kapcsolat egy VDSL modemen keresztül jön létre, ami egyrészt a számítógépet vagy a routert foglalja magába, másrészt a telefon csatlakozót.

A VDSL-t úgy fejlesztették ki, hogy támogassa a nagy sávszélességet, amit a HDTV-k vagy a VLOG kapcsolatok megkövetelnek. Azáltal, hogy a VDSL 50 Mbps-nél nagyobb átviteli sebességet biztosít, lehetővé teszi, hogy akár az összes ilyen jellegű kapcsolatot egyidejűleg támogassa. Ez a gyors adatátviteli sebesség egyértelművé teszi, hogy a VDSL versenyre kelhet a kábeles internetszolgáltatókkal.

A VDSL-ek első verzióját (ITU standard G.993.1) 2004-ben mutatták be és még napjainkban is szinte az összes internetszolgáltató palettáján megtalálható.  Ennek frissített verziója, a VDSL2 (ITU standard G.993.2) 2006-ban került a piacra és 100 Mbps-es le- és feltöltési sebességet biztosít. A VDSL2-t általában olyan vállalatok vagy szervezetek használják, akiknek a munkája megkívánja a gyors internetelérést.

internet, kapcsolat, dsl, vdsl, very high bit rate dsl, connection

 
Támogatott rendszereink