SERVIRA / Fogalomtár / URL

URL

URL - mi az?

Az URL az angol Uniform Resource Locator kifejezés rövidítése, ami egységes erőforrás-azonosítót jelent. Közismertebb nevén a webcímet.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


URL - hogyan működik?

Az URL egy adott webmester vagy fájl címét jelöli az interneten. Nem tartalmazhat szóközöket és pár egyéb speciális karaktert sem.

Íme, néhány példa az URL-ekre: http://www.servira.com/ vagy google.com. Mint látjuk, nem feltétlenül kell „http” előtag ahhoz, hogy URL-ről beszéljünk. Az URL első része azt mutatja meg, hogy milyen forrást használ a cím. Különböző előtagokkal találkozhatunk annak függvényében, hogy milyen forrásokkal dolgozik az adott oldal. A http a hipertext dokumentumok vagy könyvtárak előtt (ilyenek a webtárhelyak), az ftp a letöltésre váró fájlok vagy a könyvtárba rendezett fájlok előtt, gopher a gopher dokumentumok vagy menük előtt, telnet a Unix alapú számítógépes rendszerek dokumentumai vagy menüi esetén, news a hírcsoportok előtt, W3C a Wide Area Information Search adatbázisban lévő adatok és dokumentumok esetén, file az olyan fájlok esetében, amik a saját merevlemezünkön, vagy más helyi lemezen vannak.

Az URL-ek második része, ami az "://" jelzés után áll, tartalmazza a számítógépnek a címét, valamint a fájlhoz vezető utat.  Például a www.servira.com/fogalomtar címben a www.servira.com a gazdagép címét vagy domain nevét jelöli, míg a /fogalomtar az adott kategória elérési útját jelöli.

Amikor egy webcím nem egy perjellel végződik, hanem  a .html vagy a  .php végződéssel, akkor a webszerver  automatikusan  index.html, index.htm, vagy index.php. végződéssel látja el. Tehát ha http://www.servira.com/ helyett http://www.servira.com/index.html–t írunk ugyanazt az oldalt tölti majd be a böngészőnk.

URL - mi szükséges a használatához?

Ahhoz, hogy a VPS szerverünkön tárolt tartalmakat valamilyen URL segítségével is elérhessük szükség van egy regisztrált domain névre, amely az adott szerverhez tartozó IP címre mutat. A beállítások elvégzése után a szerveren található tartalmak az URL begépelésével is elérhetőek lesznek.

internet, weblap, honlap, weboldal, cím, link, url, vps, felhő, cloud, iaas

 
Támogatott rendszereink