SERVIRA / Fogalomtár / URI

URI

URI - mit jelent?

Az URI (Uniform Resource Identifier) magyarul egységes erőforrás-azonosítót jelent.


vps, cloud és cloudhosting kedvező áron!

felhő, cloud, iaas, vps, akció, kedvező, olcsó, konfiguráció


URI - hogyan működik?

Az URI meghatározza a fájlok nevét vagy elhelyezkedését, esetleg azok forrását egy egységes formátumban. Az URI magában foglalhatja karakterek láncolatát így megadva a fájlnevet, és megadva a fájl elérési útját. Egy standard utat kínál más számítógépeknek a források elérésére egy hálózaton vagy a weben keresztül. Olyan szoftverprogramok használják fájlok elhelyezésére és letöltésére, mint például a böngészők vagy P2P fájlmegosztók.

Az URI-k némileg hasonlóak az URI-ekhez, amennyiben mindkettő a fájlok elhelyezkedését határozza meg.  De az URI egyes esetekben csak az URI bizonyos részeire utal. Például az Apple iMac design URI-je a következő: http://www.apple.com/imac/design.html. Ugyanennek a forrásnak az URI-je pedig egyszerűen így néz ki: design.html vagy /imac/design.html. Az ilyen típusú URI-ket relatívnak nevezzük, mivel a forrást egy speciális helyhez viszonyítva adják meg. Ebből kifolyólag a teljes URI-t akár abszolút URI-nek is hívhatjuk.

Mivel az URI és az URI fogalma sokszor fedi egymást, gyakran használják őket egymás szinonimájaként. Az URI különbsége legtöbbször akkor nyilvánul meg, ha fájlneveket, vagy helyeket kell megadni, esetleg mindkettőt. Ezzel szemben az URI inkább a források helyét definiálja.

URI - mire használhatom?

Ha saját VPS szerverünkön vagy felhő infrastruktúránkon szeretnénk különböző állományokat megosztani de nem akarunk FTP szervert vagy webtárhelyt készíteni ehhez, úgy az adott fájlokhoz tartozó URI-kat megadva másoknak letölthetővé tehetjük az adott fájlt.

internet, honlap, weblap, weboldal, uri, uniform resource identifier, egységes erőforrás-azonosító, url

 
Támogatott rendszereink